Kruche rogaliki z masą makową, czekoladą i orzechami pekan
- 200 g zimnego masła
- ok. 200 g mąki pszennej
- 2 jajko
- 3 łyżki cukru pudru
- połowa opakowania masy makowej z bakaliami od Bakalland
- garść orzechów pekan
- pół tabliczki gorzkiej czekolady 70%
- pół tabliczki mlecznej czekolady
- około 20-30 ml mleka owsianego
Sposób przygotowania:
Te pyszne rogaliki są bardzo proste w przygotowaniu, a gwarantuję, że zagoszczą u Was na długo.
Zaczynamy od przygotowania kruchego cista – zimne masło, łączymy z jajkiem, mąką i cukrem pudrem. Wyrabiamy ciasto rękoma, a gdy wszystkie składniki się już dobrze połączą robimy z masy kulkę, zawijamy ja w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Schłodzone ciasto dzielimy na porcje, a każdą z nich rozwałkowujemy na cienki prostokąt. Prostokąty dzielimy na trójkąty. Na podstawie trójkątów nakładamy łyżkę masy makowej z bakaliami i zawijamy rogalik rolując go od podstawy do szczytu trójkąta nadając my odpowiedni kształt.
Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Rogaliki pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.
Gotowe rogaliki wykładamy na kratkę do przestudzenia. Smarujemy je polewą czekoladową i posypujemy tłuczonymi orzechami pekan. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Rogaliki są mięciutkie, delikatne i idealne do porannej kawy lub popołudniowej herbaty. Koniecznie musicie ich spróbować.