Burger z łososiem jurajskim z domowym majonezem, pastą a'la guacamole i frytkami z batatów
- 250 g łososia jurajskiego bez skóry (zobacz tutaj)
- ogórek
- 1 czerwona cebula
- rukola
- 4 bułki do burgerów
- sól
- pieprz
- dodatkowo: 2 bataty, oliwa, płatki chili
- 1 żółtko
- olej z pestek winogron
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- sól
- pieprz
- 1 awokado
- 5 pomidorków
- 1 szalotka
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Przygotowanie burgerów zaczynamy od przygotowania dodatków.
Czas na domowe a’la guacamole, czyli pastę z awocado! Awokaco przecinamy na pół i za pomocą noża ostrożnie wyciągamy pestkę. Kremowy miąższ wyciągamy za pomocą łyżeczki i wkładamy bo kielicha blendera (do szatkowania). Dorzucamy pomidorki i szalotkę, doprawiamy solą i pieprzem i blendujemy całość na kremową pastę. Gotowe przekładamy do miski i wkładamy do lodówki.
Jak przygotować domowy majonez? To bardzo proste! Potrzebujemy miski, trzepaczki, niezbędnych składników i jakiś pięciu minut wolnego czasu. Do miski wbijamy żółtko, dodajemy musztardę i łyżeczkę soku z cytryny i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Delikatnie, cieniutką stróżką do miski wlewamy olej cały czas mieszając. Na koniec doprawiamy sola i pieprzem i gotowe! Teraz wystarczy tylko schłodzić go chwile w lodówce.
Na patelni grillowej podpiekamy połówki bułek. Ogórek i czerwoną cebulę tniemy na cieniutkie krążki.
Filet z łososia pozbawiamy ości. Tniemy na cztery równe porcje, a każdą doprawiamy solą i pieprzem. Łososia podsmażamy około 2-3 minuty z każdej strony na patelni (można użyć patelni grillowej, będą piękne prążki). Czas smażenia łososia zależny jest od grubości filetu – im grubszy, tym tłużej go smażymy.
Pozostało nam tylko poskładać burgera. Na spód bułki nakładamy porządną łyżke pasty a’la guacamole, następnie odrobina pieprzowej w smaku rukoli, soczysty łosoś, kilka plasterków ogórka i kilka krążków czerwonej cebuli. Na górę bułeczki nakładamy domowy majonez i skladamy całość.
Burgery z łososia podajemy z frytkami z batatów.
Frytki z batatów:
Nagrzewamy piekarnik do 240 stopni i ustawiamy grzanie z funkcją grilla. Obieramy bataty ze skóry i tniemy je na słupki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej pociętego batata. Całość doprawiamy solą, pieprzem i płatkami chili – ich ostrość będzie dobrze kontrastować ze słodyczą batata. Wszystko skrapiamy odrobiną oliwy i dłońmi równomiernie rozprowadzamy przyprawy. Frytki z batatów pieczemy około 20-25 minut co jakiś czas obracając.