Finger food z łososiem jurajskim, czyli pyszna przekąska z łososiem w kilku odsłonach

Trudność: łatwe Czas przygotowania: do 60 min. Ilość porcji: kilka
SKŁADNIKI NA FIT FINGERFOOD ZE ŚWIEŻYM OGÓRKIEM:
  • 50 g surowego łososia jurajskiego (możesz kupić tutaj)
  • 1 świeży ogórek
  • serek chrzanowy
  • tymianek
  • limonka (kilka plasterków do dekoracji)
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
SKŁADNIKI NA BABECZKI Z AWOKADO:
  • 50 g surowego łososia jurajskiego
  • 1 awokado
  • 1 sok z limonki
  • kolendra
  • limonka (kilka plasterków do dekoracji)
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
SKŁADNIKI NA BABECZKI Z SERKIEM RICOTTA:
  • 50 g surowego łososia jurajskiego
  • około 300 g serka ricotta
  • świeży ogórek (kilka plasterków do dekoracji)
  • tymianek
  • płatki chili
  • 1 limonka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Trzy szybkie propozycje na wspaniałe przystawki idealne na przyjęcie.

Fit krążki ze świeżego ogórka z łososiem:

Świeżego ogórka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ogórka kroimy na talarki grubości około 1 centymetra. Za pomocą dwóch łyżeczek nakładamy łezkę z serka chrzanowego.

Surowego łososia kroimy na bardzo cieniutkie plastry. Łososia układamy na serku i dekorujemy świeżym tymiankiem i kawałeczkiem plasterka limonki. Całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.

Talarki układamy na talerzu i serwujemy.

Kruche ciasto na babeczki:

  • 200-250 g mąki
  • 200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • sól
  • pieprz

Przepis na kruche ciasto robiliśmy już nie raz. Składniki wsypujemy do miski i zagniatamy rękoma tak długo, aż wszystko się połączy w jedną masę. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, żeby się schłodziło na około 30 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Wycinamy krążki i wykładamy nimi foremki na muffinki. Gotowe foremki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut.

Kruche babeczki z kremowym awokado i łososiem:

Do blendera wkładamy miąższ z awokado, natkę kolendry i pół chili. Doprawiamy sokiem z limonki, solą i pieprzem i blendujemy na aksamitną pastę.

Kruche babeczki wypełniamy kremowym awokado. Babeczki dekorujemy cienkim plasterkiem surowego łososia i listkiem świeżej kolendry. Doprawiamy z góry solą i świeżo mielonym pieprzem. Dekorujemy je kawałeczkiem limonki.

Kruche babeczki z delikatnym serkiem ricotta i marynowanym łososiem jurajskim:

Łososia kroim na bardzo sieniutkie plasterki i wkładamy do miseczki. Dodajemy sok z imonki, suszone płatki chili i doprawiamy solą i pieprzem. Łososia pozostawiamy na około 20 minut.

Upieczone kruche babeczki wykładamy na talerz. Za pomocą łyżeczek nakładamy serek ricotta, a następnie układamy marynowanego łososia. Dodajemy kawałek świeżego ogórka i odrobinę tymianku. Babeczki doprawiamy z góry solą i świeżo mielonym pieprzem.

babeczki z kruchego ciasta z serkiem i marynowanym łososiem jurajskim

plasterki ogórka z serkiem i surowym łososiem jurajskim

kruche babeczki z kremowym awokado i łososiem jurajskim