Finger food z łososiem jurajskim, czyli pyszna przekąska z łososiem w kilku odsłonach
- 50 g surowego łososia jurajskiego (możesz kupić tutaj)
- 1 świeży ogórek
- serek chrzanowy
- tymianek
- limonka (kilka plasterków do dekoracji)
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 50 g surowego łososia jurajskiego
- 1 awokado
- 1 sok z limonki
- kolendra
- limonka (kilka plasterków do dekoracji)
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 50 g surowego łososia jurajskiego
- około 300 g serka ricotta
- świeży ogórek (kilka plasterków do dekoracji)
- tymianek
- płatki chili
- 1 limonka
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Trzy szybkie propozycje na wspaniałe przystawki idealne na przyjęcie.
Fit krążki ze świeżego ogórka z łososiem:
Świeżego ogórka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ogórka kroimy na talarki grubości około 1 centymetra. Za pomocą dwóch łyżeczek nakładamy łezkę z serka chrzanowego.
Surowego łososia kroimy na bardzo cieniutkie plastry. Łososia układamy na serku i dekorujemy świeżym tymiankiem i kawałeczkiem plasterka limonki. Całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Talarki układamy na talerzu i serwujemy.
Kruche ciasto na babeczki:
- 200-250 g mąki
- 200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 1 jajko
- 1 żółtko
- sól
- pieprz
Przepis na kruche ciasto robiliśmy już nie raz. Składniki wsypujemy do miski i zagniatamy rękoma tak długo, aż wszystko się połączy w jedną masę. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, żeby się schłodziło na około 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Wycinamy krążki i wykładamy nimi foremki na muffinki. Gotowe foremki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut.
Kruche babeczki z kremowym awokado i łososiem:
Do blendera wkładamy miąższ z awokado, natkę kolendry i pół chili. Doprawiamy sokiem z limonki, solą i pieprzem i blendujemy na aksamitną pastę.
Kruche babeczki wypełniamy kremowym awokado. Babeczki dekorujemy cienkim plasterkiem surowego łososia i listkiem świeżej kolendry. Doprawiamy z góry solą i świeżo mielonym pieprzem. Dekorujemy je kawałeczkiem limonki.
Kruche babeczki z delikatnym serkiem ricotta i marynowanym łososiem jurajskim:
Łososia kroim na bardzo sieniutkie plasterki i wkładamy do miseczki. Dodajemy sok z imonki, suszone płatki chili i doprawiamy solą i pieprzem. Łososia pozostawiamy na około 20 minut.
Upieczone kruche babeczki wykładamy na talerz. Za pomocą łyżeczek nakładamy serek ricotta, a następnie układamy marynowanego łososia. Dodajemy kawałek świeżego ogórka i odrobinę tymianku. Babeczki doprawiamy z góry solą i świeżo mielonym pieprzem.