Gravlax w buraczkach na grillowanej bagietce
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 5 minut (48h marynowania) min.
Ilość porcji: kilka
SKŁADNIKI NA GRAWLAXA W BURACZKACH:
- filet z łososia jurajskiego (możesz kupić tutaj)
- 1 burak
- 40 ml cytrynówki
- 80 g soli gruboziarnistej
- świeży koperek
- otarta skurka z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- bagietka
Sposób przygotowania:
Filet z łososia jurajskiego dokładnie oczyszczamy z ości. Układamy go na folii aluminiowej skórą do dołu.
Rybę przykrywamy gruboziarnistą solą, cukrem, tartym burakiem i świeżym koperkiem – wszystkie składniki mieszamy dokładnie przed nałożeniem na łososia. Na koniec całość skrapiamy cytrynówką.
Tak przygotowany filet dokładnie zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 48 godzin na płaskim talerzu. Na łososia możemy położyć deskę i delikatnie ją obciążamy, żeby docisnąć rybę.
Gotowego łososia kroimy na cieniutkie paseczki i podajemy na grillowanej, chrupiącej grzance lub ze świeżym pieczywem z masłem.