Delikatny łosoś jurajski z kaparami i suszonymi pomidorami
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 15 min.
Ilość porcji: 2
SKŁADNIKI NA ŁOSOSIA Z KAPARAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI:
- filet z łososia jurajskiego ze skórą (możesz kupić tutaj)
- 2 łyżki masła
- 3-4 łyżki kaparów
- 3 suszone pomidory
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Filet z łososia oczyszczamy z ości i tniemy z 2,5-3 centymetrowe paski. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy około 8-10 minut. Pod koniec odwracamy rybę, żeby delikatnie zrumienić ją również z wierzchu.
Gotową rybę odkładamy na deskę i przykrywamy folią aluminiową, a na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i przesmażamy na nim drobno siekany czosnek, kapary, pokrojone w paseczki suszone pomidory i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy całość odrobiną soli i pieprzu i podajemy z rybą.
Usmażonego łososia przekładamy na talerz. Na wierzchu układamy kapary i suszone pomidory. Rybę możemy podać z delikatną sałatką.