Wegański tort makowy z kremem jogurtowo-kokosowym i malinami

Trudność: Czas przygotowania: 70 (+studzenie) min. Ilość porcji: 12-15
SKŁADNIKI NA MAKOWY BISZKOPT:
  • opakowanie mieszanki na biszkopt z piekarni POLFEM (można kupić tutaj)
  • 120 ml oleju roślinnego
  • 350 ml mleka owsianego
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki maku
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka sody
SKŁADNIKI NA KREM JOGURTOWO-KOKOSOWY I DODATKI:
  • 400 ml mleczka kokosowego schłodzonego (tylko stała część)
  • 250 g jogurtu sojowego
  • 2 łyżki cukru
  • maliny
  • płatki migdałów

Sposób przygotowania:

W misce łączymy mieszankę na biszkopt z olejem roślinnym, mlekiem owsianym, cukrem, makiem, octem i sodą. Składniki dokładnie mieszamy i wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto biszkoptowe pieczemy około 45 minut w temperaturze 185 stopni. Gotowe odstawiamy na kratkę do przestudzenia.

Schłodzone mleczko kokosowe łączymy z jogurtem sojowym i cukrem. Ten prosty krem wstawiamy do schłodzenia do lodówki.

Przestudzony biszkopt przekładamy połową chłodnego kremu, pozostałą część nakładamy na wierzch. Dekorujemy tort malinami i płatkami migdałów. Możemy też zetrzeć odrobinę czekolady, wiórkami kokosowymi lub dodać kilka listków mięty.