Wegański tort makowy z kremem jogurtowo-kokosowym i malinami
Trudność:
Czas przygotowania: 70 (+studzenie) min.
Ilość porcji: 12-15
SKŁADNIKI NA MAKOWY BISZKOPT:
- opakowanie mieszanki na biszkopt z piekarni POLFEM (można kupić tutaj)
- 120 ml oleju roślinnego
- 350 ml mleka owsianego
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki maku
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka sody
SKŁADNIKI NA KREM JOGURTOWO-KOKOSOWY I DODATKI:
- 400 ml mleczka kokosowego schłodzonego (tylko stała część)
- 250 g jogurtu sojowego
- 2 łyżki cukru
- maliny
- płatki migdałów
Sposób przygotowania:
W misce łączymy mieszankę na biszkopt z olejem roślinnym, mlekiem owsianym, cukrem, makiem, octem i sodą. Składniki dokładnie mieszamy i wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto biszkoptowe pieczemy około 45 minut w temperaturze 185 stopni. Gotowe odstawiamy na kratkę do przestudzenia.
Schłodzone mleczko kokosowe łączymy z jogurtem sojowym i cukrem. Ten prosty krem wstawiamy do schłodzenia do lodówki.
Przestudzony biszkopt przekładamy połową chłodnego kremu, pozostałą część nakładamy na wierzch. Dekorujemy tort malinami i płatkami migdałów. Możemy też zetrzeć odrobinę czekolady, wiórkami kokosowymi lub dodać kilka listków mięty.