Czekoladowy krem jaglany z pomarańczową nutą

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 35 min. Ilość porcji: 4
SKŁADNIKI NA KREM JAGLANY:
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 450 ml mleka owsianego
  • 8 namoczonych daktyli
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • sok z 1 pomarańczy
  • płatki migdałów do podania
  • wiórki kokosowe do podania

Sposób przygotowania:

Czekoladowy krem jaglany może być pysznym i zdrowym deserem lub słodkim, niedzielnym śniadaniem.

Do rondelka wlewamy mleko owsiane i gotujemy z nim kaszę jaglaną tak długo, aż wchłonie cały płyn. Na początku gotowania dodajemy również posiekane daktyle, które nadadzą słodyczy i połamaną, gorzką czekoladę. Dolewamy sok z pomarańczy.

Krem w czasie gotowania co jakiś czas mieszamy, a kiedy zgęstnieje – odstawiamy do delikatnego przestudzenia, a następnie blendujemy.

Gotowy przekładamy do kubeczków, szklaneczek lub miseczek. Ja swój posypałam delikatnie płatkami migdałów i ukochanymi wiórkami kokosowymi, ale pasuje tu niemal wszystko – od warstwy musu owocowego, przez świeże owoce, po chrupiące orzechy.