Pomarańczowo-migdałowe muffinki z miodem i orzechami pekan

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 35 min. Ilość porcji: około 20
SKŁADNIKI NA MUFFINKI POMARAŃCZOWO-MIGDAŁOWE:
  • 200 g mielonych migdałów
  • 150 g mieszanki z na biszkopt z Piekarni POLFEM
  • 6 łyżek cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • sok z 3 pomarańczy
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 1 pomarańcza pocięta na drobną kosteczkę
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 250 ml mleka owsianego
  • 100 ml oleju rzepakowego lub kokosowego
  • 2 jajka
  • miód – do polania po muffinkach
  • pokruszone orzechy pekan – do posypania po muffinkach

Sposób przygotowania:

W misce łączymy mielone migdały, mieszankę na biszkopt (zamów tutaj), cukier, cukier waniliowy, skórkę z pomarańczy i cynamon. Suche składniki mieszamy sylikonową szpatułką.

Czas na mokre składniki. Do miski wlewamy szklankę mleka owsianego, olej rzepakowy, sok z pomarańczy i kawałeczki pomarańczy pociętej w drobną kosteczkę. Wszystko dokładnie mieszamy.

Piekarnik rozgrzewamy do 185 stopni. Na blasze układamy silikonowe foremeczki na muffinki. Do każdej wlewamy w miarę gęstą masę aromatycznego ciasta.

Muffinki pieczemy przez 25 minut.

Do moździerza wkładamy kilka orzechów pekan i dokładnie je rozgniatamy.

Gotowe babeczki wykładamy na kratkę do przestudzenia. Każdą polewamy delikatnie miodem i posypujemy pokruszonymi orzechami pekan.