Pomarańczowo-migdałowe muffinki z miodem i orzechami pekan
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 35 min.
Ilość porcji: około 20
SKŁADNIKI NA MUFFINKI POMARAŃCZOWO-MIGDAŁOWE:
- 200 g mielonych migdałów
- 150 g mieszanki z na biszkopt z Piekarni POLFEM
- 6 łyżek cukru
- 16 g cukru waniliowego
- sok z 3 pomarańczy
- skórka z 1 pomarańczy
- 1 pomarańcza pocięta na drobną kosteczkę
- 1 łyżeczka cynamonu
- 250 ml mleka owsianego
- 100 ml oleju rzepakowego lub kokosowego
- 2 jajka
- miód – do polania po muffinkach
- pokruszone orzechy pekan – do posypania po muffinkach
Sposób przygotowania:
W misce łączymy mielone migdały, mieszankę na biszkopt (zamów tutaj), cukier, cukier waniliowy, skórkę z pomarańczy i cynamon. Suche składniki mieszamy sylikonową szpatułką.
Czas na mokre składniki. Do miski wlewamy szklankę mleka owsianego, olej rzepakowy, sok z pomarańczy i kawałeczki pomarańczy pociętej w drobną kosteczkę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 185 stopni. Na blasze układamy silikonowe foremeczki na muffinki. Do każdej wlewamy w miarę gęstą masę aromatycznego ciasta.
Muffinki pieczemy przez 25 minut.
Do moździerza wkładamy kilka orzechów pekan i dokładnie je rozgniatamy.
Gotowe babeczki wykładamy na kratkę do przestudzenia. Każdą polewamy delikatnie miodem i posypujemy pokruszonymi orzechami pekan.