Kremowe risotto kokosowe ze smażonymi malinami i daktylami

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 30 min. Ilość porcji: 2
SKŁADNIKI NA KREMOWE RISOTTO Z CIEPŁYMI MALINAMI:
  • 150 g ryżu arborio
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • maliny (mrożone)
  • 4 daktyle
  • wiórki kokosowe (do podania)
  • płatki migdałów (do podania)
 

Sposób przygotowania:

Kupiłam ostatnio książkę autorstwa Pawła Ochmana „Pyszności z roślin”. Znalazłam w niej przepis, który pomyślałam, że będzie dobrą alternatywą dla owsianek, czy jaglanek. Czasem trzeba czegoś innego. A jak przygotować kremowe risotto na słodko na dobry początek dnia? Zapraszam na moją wersję kokosowego risotto z pieczonymi truskawkami.

Do rondelka przekładamy mleczko kokosowe. Podgrzewamy w nim ryż od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypalił. Gotujemy go na średnim ogniu do czasu wchłonięcia całego płynu, czyli około 25 minut.

W czasie przygotowania ryżu przekładamy maliny na patelnię i smażymy je razem z drobno posiekanymi daktylami, które nadadzą im słodyczy. Zamiast daktyli można użyć miodu, syropu z agawy lub zwykłego cukru.

Gotowe risotto przekładamy do miseczek. Dodajemy ciepłe maliny, a całość posypujemy wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów.