Kremowe risotto kokosowe ze smażonymi malinami i daktylami
- 150 g ryżu arborio
- 400 ml mleczka kokosowego
- maliny (mrożone)
- 4 daktyle
- wiórki kokosowe (do podania)
- płatki migdałów (do podania)
Sposób przygotowania:
Kupiłam ostatnio książkę autorstwa Pawła Ochmana „Pyszności z roślin”. Znalazłam w niej przepis, który pomyślałam, że będzie dobrą alternatywą dla owsianek, czy jaglanek. Czasem trzeba czegoś innego. A jak przygotować kremowe risotto na słodko na dobry początek dnia? Zapraszam na moją wersję kokosowego risotto z pieczonymi truskawkami.
Do rondelka przekładamy mleczko kokosowe. Podgrzewamy w nim ryż od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypalił. Gotujemy go na średnim ogniu do czasu wchłonięcia całego płynu, czyli około 25 minut.
W czasie przygotowania ryżu przekładamy maliny na patelnię i smażymy je razem z drobno posiekanymi daktylami, które nadadzą im słodyczy. Zamiast daktyli można użyć miodu, syropu z agawy lub zwykłego cukru.
Gotowe risotto przekładamy do miseczek. Dodajemy ciepłe maliny, a całość posypujemy wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów.