Minestrone - włoska zupa warzywna

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 35-40 min. Ilość porcji: kilka
SKŁADNIKI NA PYSZNĄ WŁOSKĄ ZUPĘ WARZYWNĄ - MINESTRONE:
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • 1/2 kalafiora
  • 1/2 białej części pora
  • garść groszku (może być mrożony)
  • garść fasolki szparagowej
  • 3 ziemniaki
  • 2l bulionu (warzywnego lub mięsnego)
  • 3 ząbki czosnku
  • spora łyżka świeżego tymianku
  • łyżeczka lubczyku
  • sól
  • kolorowy pieprz w ziarnach
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • 2-3 liście laurowe

Sposób przygotowania:

Minestrone – bardzo popularna włoska zupa warzywna m.in. z cukinią, marchewką, groszkiem i fasolką szparagową. W każdym domu podawana jest na swój własny, wyjątkowy sposób.

Do garnka wlewamy bulion – w moim przypadku był to bulion z indyka i mnóstwa warzyw. Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w małą kosteczkę, por przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w pół talarki. Tak przygotowane warzywa dodajemy do podgrzewanego bulionu razem z drobno posiekanym czosnkiem, drobno siekanym świeżym tymiankiem, lubczykiem, liśćmi laurowymi i ziarnami kolorowego pieprzu. Całość doprowadzamy do wrzenia i zostawiamy na średnim ogniu – gotujemy około 15 minut.

W czasie kiedy nasza zupa delikatnie pyrka na gazie, szykujemy kolejną porcję warzyw. Kalafior dzielimy na drobne różyczki, cukinię kroimy drobno (jeśli ma pestki, to usuńmy je przed krojeniem), a fasolkę szparagową tniemy na około centymetrowe paseczki. Całość, wraz z groszkiem dodajemy do bulionu.

Zupę gotujemy kolejne 10-15 minut. W tym czasie wszystkie warzywa się ugotują i będą mięciutkie. Jeśli jest taka potrzeba całość doprawmy odrobiną soli i pieprzu.

Minestrone możemy podać z domowym makaronem, ryżem lub z grzankami.