Bulion rybny z klopsikami z gotowanego dorsza
- 1,5 litra bulionu rybnego (można użyć warzywnego)
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 filet z dorsza bez skóry
- pęczek natki z pietruszki
- koperek
- 1 cytryna
- zmielone płatki owsiane
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Do rondelka wlewamy wodę, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy gaz i wkładamy filet z dorsza. Rybę gotujemy około 8-10 minut (czas gotowania ryby zależny jest od wielkości i grubości fileta).
Ugotowanego dorsza przekładamy do blendera, dodajemy sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki, posiekany koperek, zmielone płatki owsiane, jogurt naturalny, szczyptę soli i odrobinę świeżo mielonego pieprzu. Całość blenderujemy i przekładamy do miski.
Z gotowej masy rybnej formułujemy klopsiki.
Gotowe klopsiki z dorsza przesmażamy na patelni, aż zrumienią się z obu stron.
Bulion rybny podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Marchew obieramy i kroimy w drobną kostkę – tak samo kroimy selera naciowego. Warzywa dodajemy do zupy – wystarczy im około 10 minut i będą ugotowane.
Do miski wkładamy kilka rumianych klopsików z dorsza i zalewamy je gorącym bulionem.