Pierogi z kalafiorem i duszonym porem lub z kozim serem, tymiankiem i czerwoną cebulą
- 3 ziemniaki
- 2-3 różyczki z kalafiora
- por
- 1 łyżeczka oleju kokosowego lub rzepakowego
- sól
- świeżo mielony kolorowy pieprz
- odrobina wody
- 3 ziemniaki
- 125 kremowego koziego sera
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka oleju kokosowego lub rzepakowego
- sól
- świeżo mielony kolorowy pieprz
- tymianek
- 400 g mieszanki na pierogi z piekarni POLFEM
- olej
- ciepła woda
Sposób przygotowania:
Pierogi podane na dwa sposoby – sami zobaczcie, które z nich bardziej przypadną Wam do gustu.
Jak przygotować ciasto na pierogi?
Na stolnicę wysypujemy mieszankę na pierogi (mąka ryżowa, mąka gryczana i tapioka). Dodajemy ciepłą wodę i olej. Wodę i olej dolewamy partiami w trakcie wyrabiania ciasta. Ciasto dokładnie zagniatamy, aż będzie miękkie, lepkie, ale nie kleiste.
Ciasto pierogowe dzielimy na cząstki. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki płat i wycinamy z niego koła. Pośrodku każdego układamy łyżkę farszu i zlepiamy boki.
Uwaga – ciasto na bezglutenowe pierogi dość szybko wysycha, więc musimy działać szybciej, niż w przypadku pierogów lepionych z mąki pszennej.
Farsz na pierogi wegańskie z kalafiorem i duszonym porem:
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Tak samo przygotowujemy różyczki kalafiora.Pora przecinamy wzdłuż i tniemy na pół talarki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, delikatnie przesmażamy pociętego pora, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem i dolewamy odrobinę wody, żeby por zmiękł i lekko się poddusił.Ugotowane ziemniaki i różyczki kalafiora ugniatamy za pomocą tłuczka na gładką masę. Dodajemy duszonego pora, doprawiamy do smaku odrobiną soli i mielonego pieprzu i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Gotowy farsz odstawiamy do przestudzenia.
Farsz układamy na krążkach ciasta, zawijamy pierogi i gotujemy w osolonym wrzątku około 5 minut od wypłynięcia.
Farsz na wegetariańskie pierogi z kozim serem, czerwoną cebulą i tymiankiem:
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, delikatnie przesmażamy na nim pociętą w kosteczkę czerwoną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli – dodajemy łyżkę miodu, żeby mogła się skarmelizować. Ugotowane ziemniaki przekładamy do miski i ugniatamy na gładką masę. Dodajemy kremowy kozi ser, karmelizowaną czerwoną cebulę, posiekany świeży tymianek lub jeśli nie mamy to roztarty w palcach suszony tymianek. Farsz doprawiamy do smaku odrobiną soli i mielonego pieprzu i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Gotowy farsz odstawiamy do przestudzenia.
Farsz układamy na krążkach ciasta, zawijamy pierogi i gotujemy w osolonym wrzątku około 5 minut od wypłynięcia.