Pierogi z kalafiorem i duszonym porem lub z kozim serem, tymiankiem i czerwoną cebulą

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 45 min. Ilość porcji: kilka
SKŁADNIKI NA FARSZ DO WEGAŃSKICH PIEROGÓW Z KALAFIOREM I DUSZONYM POREM:
  • 3 ziemniaki
  • 2-3 różyczki z kalafiora
  • por
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub rzepakowego
  • sól
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • odrobina wody
SKŁADNIKI NA FARSZ DO WEGETARIAŃSKICH PIEROGÓW Z KOZIM SEREM, KARMELIZOWANĄ CZERWONĄ CEBULĄ I TYMIANKIEM:
  • 3 ziemniaki
  • 125 kremowego koziego sera
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub rzepakowego
  • sól
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • tymianek
SKŁADNIKI NA PIEROGI:
  • 400 g mieszanki na pierogi z piekarni POLFEM
  • olej
  • ciepła woda

Sposób przygotowania:

Pierogi podane na dwa sposoby – sami zobaczcie, które z nich bardziej przypadną Wam do gustu.

Jak przygotować ciasto na pierogi?

Na stolnicę wysypujemy mieszankę na pierogi (mąka ryżowa, mąka gryczana i tapioka). Dodajemy ciepłą wodę i olej. Wodę i olej dolewamy partiami w trakcie wyrabiania ciasta. Ciasto dokładnie zagniatamy, aż będzie miękkie, lepkie, ale nie kleiste.

Ciasto pierogowe dzielimy na cząstki. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki płat i wycinamy z niego koła. Pośrodku każdego układamy łyżkę farszu i zlepiamy boki.

Uwaga – ciasto na bezglutenowe pierogi dość szybko wysycha, więc musimy działać szybciej, niż w przypadku pierogów lepionych z mąki pszennej.

Farsz na pierogi wegańskie z kalafiorem i duszonym porem:

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Tak samo przygotowujemy różyczki kalafiora.Pora przecinamy wzdłuż i tniemy na pół talarki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, delikatnie przesmażamy pociętego pora, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem i dolewamy odrobinę wody, żeby por zmiękł i lekko się poddusił.Ugotowane ziemniaki i różyczki kalafiora ugniatamy za pomocą tłuczka na gładką masę. Dodajemy duszonego pora, doprawiamy do smaku odrobiną soli i mielonego pieprzu i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

Gotowy farsz odstawiamy do przestudzenia.

Farsz układamy na krążkach ciasta, zawijamy pierogi i gotujemy w osolonym wrzątku około 5 minut od wypłynięcia.

Farsz na wegetariańskie pierogi z kozim serem, czerwoną cebulą i tymiankiem:

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, delikatnie przesmażamy na nim pociętą w kosteczkę czerwoną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli – dodajemy łyżkę miodu, żeby mogła się skarmelizować. Ugotowane ziemniaki przekładamy do miski i ugniatamy na gładką masę. Dodajemy kremowy kozi ser, karmelizowaną czerwoną cebulę, posiekany świeży tymianek lub jeśli nie mamy to roztarty w palcach suszony tymianek. Farsz doprawiamy do smaku odrobiną soli i mielonego pieprzu i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

Gotowy farsz odstawiamy do przestudzenia.

Farsz układamy na krążkach ciasta, zawijamy pierogi i gotujemy w osolonym wrzątku około 5 minut od wypłynięcia.