Trufle z gorzkiej czekolady z nutą pomarańczy lub z kokosem
- 150 g gorzkiej czekolady
- 30 g masła
- sok z wyciśniętej połowy pomarańczy (około 3-4 łyżek)
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- 1 łyżka kakao
- 150 g gorzkiej czekolady
- 30 g masła
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 3 łyżki pasty kokosowej
- 2-3 łyżki mleka owsianego
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania:
Czekoladowe trufle to nie tylko pyszny deser do kawy – to również świetny pomysł na prezent od serca dla bliskiej osoby. Przygotowanie ich zajmuje chwilkę, ponieważ gorąca masa musi stężeć i przestygnąć, ale są naprawdę banalnie proste w wykonaniu.
Trufle czekoladowe z pomarańczową nutą:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę z masłem – pamiętajcie, żeby używać tych dobrej jakości, minimum 70%. Kiedy czekolada i masło się rozpuszczą ściągamy miskę z ognia, dodajemy sok z wyciśniętej pomarańczy i otatrą skórkę z pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce do przestygnięcia.
Z wystudzonej masy formułujemy jednakowej wielkości kulki, które następnie obtaczamy w kakao.
Gotowe trufle przekładamy na paterę lub do prezentowego pudełeczka.
Trufle czekoladowe z kokosem i wiórkami kokosowymi:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę z masłem, mlekiem i pastą kokosową – pamiętajcie, żeby używać tych dobrej jakości, minimum 70%. Kiedy czekolada wraz z pastą kokosową, mlekiem owsianym i masłem się rozpuszczą ściągamy miskę z ognia. Dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
Czekoladowo-kokosową masę odstawiamy w chłodne miejsce do przestygnięcia.
Z wystudzonej masy formułujemy jednakowej wielkości kulki, które następnie obtaczamy w kakao, wiórkach kokosowych i cukrze pudrze.
Gotowe trufle przekładamy na paterę lub do prezentowego pudełeczka.