Meksykańska z pulpecikami wieprzowo-wołowymi

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 45 min. Ilość porcji: 4-6
SKŁADNIKI NA ZUPĘ MEKSYKAŃSKĄ Z PULPECIKAMI WIEPRZO-WOŁOWYMI:
  • 1,5 l bulionu wieprzowo-drobiowego
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 jajko
  • zblenderowane płatki owsiane (zamiast bułki tartej)
  • 1 marchew
  • 4 ziemniaki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 400 ml pomidorów w puszce
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek pora
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka płatków chili
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka słodkiej, czerwonej papryki
  • pół łyżeczki ostrej, czerwonej papryki
  • sól
  • 3 liście laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 3-4 ziarna pieprzu
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego
  • natka kolendry lub pietruszki do podania

Sposób przygotowania:

Do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy zmielone płatki owsiane i doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem oraz suszonymi płatkami chili. Mięso wyrabiamy rękoma dokładnie łącząc ze sobą wszystkie składniki. Gotową masę odstawiamy na bok.

Meksykańska z pulpecikami wieprzowo-wołowymi

W garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim czerwoną cebulę pociętą w kosteczkę. Kiedy cebula się ładnie zeszkli dodajemy pokrojone w kosteczkę lub talarki warzywa – marchew, ziemniaki, selera naciowego, korzeń pietruszki oraz pora. Doprawiamy łyżeczkę roztartych w moździerzu nasion kolendry oraz słodką i ostrą papryką. Całość delikatnie mieszamy, aż warzywa pokryją się warstwą przypraw. To również dobry moment, żeby dodać ziarna pieprzu, ziela angielskiego oraz liście laurowe.

Do garnka teraz możemy dolać przygotowany bulion – u mnie był to wieprzowo-drobiowy, ale można wykorzystać inny. Dodajemy również pomidory w puszce i odrobinę wody. Zupę zagotowujemy, a następnie ustawiamy palnik na średnią moc.

Z przygotowanej masy mięsnej lepimy małe pulpeciki – wielkość taka „na raz”. Gotowe dodajemy do gotującej się zupy. Pulpeciki powinny gotować się w zupie około 25 minut.

Na ostatnie 10 minut dodajemy do garnka odcedzoną fasolę, kukurydzę oraz pociętą w kosteczkę czerwoną paprykę. Jeśli zupa wyszła za gęsta – dolejcie odrobinę wody, a całość doprawcie odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu do smaku.

Zupę meksykańską z pulpecikami podajemy ze świeżą natka kolendry lub pietruszki i drobniutko pokrojoną papryczką chili.

Meksykańska z pulpecikami wieprzowo-wołowymi
Meksykańska z pulpecikami wieprzowo-wołowymi
Meksykańska z pulpecikami wieprzowo-wołowymi