Pasta z gotowanego łososia jurajskiego z dodatkami

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 30 min. Ilość porcji: kilka
SKŁADNIKI NA PSTĘ Z GOTOWANEGO ŁOSOSIA JURAJSKIEGO:
  • 1 filet z łososia jurajskiego bez skóry
  • 1 szalotka
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 10 zielonych oliwek
  • 10 suszonych pomidorów
  • 3-4 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól
  • świeżo mielony kolorowy pieprz

Sposób przygotowania:

Filet z łososia jurajskiego dokładnie oczyszczamy z ości. W rondelku, w osolonym wrzątku gotujemy łososia przez około 10-15 minut (czas gotowania filetu zależy od jego grubości). Mój był dość gruby i musiałam mieć pewność, że ugotuje się w całości, wiec gotowałam go 15 minut – czas gotowania przy tej grubości fileta nie wysuszył ryby. Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągamy rybę i pozbawiamy ją skóry – z ugotowanej ryby szybko i sprawnie będziemy mogli ją usunąć.

Mięso lekko przestudzonego łososia dzielimy palcami na mniejsze cząstki. Robiąc to palcami będzie nam łatwiej wyczuć, czy nie przeoczyliśmy żadnej, nawet najdrobniejszej ości.

Pasta z gotowanego łososia jurajskiego z dodatkami

Podzielone mięso łososia przekładamy do miski. Dodajemy do niego pokrojoną w drobną kosteczkę szalotkę, posiekane oliwki, kapary oraz suszone pomidory, a także drobno pokrojoną natkę pietruszki. Dolewamy kilka łyżek oliwy z suszonych pomidorów, doprawiamy solą i świeżo mielonym kolorowym pieprzem i dokładnie mieszamy.

Pastę z gotowanego łososia jurajskiego podajemy z chrupiącym pieczywem.

Pasta z gotowanego łososia jurajskiego z dodatkami
Pasta z gotowanego łososia jurajskiego z dodatkami