Pasta z gotowanego łososia jurajskiego z dodatkami
- 1 filet z łososia jurajskiego bez skóry
- 1 szalotka
- 2 łyżeczki kaparów
- 10 zielonych oliwek
- 10 suszonych pomidorów
- 3-4 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
- pół pęczka natki pietruszki
- sól
- świeżo mielony kolorowy pieprz
Sposób przygotowania:
Filet z łososia jurajskiego dokładnie oczyszczamy z ości. W rondelku, w osolonym wrzątku gotujemy łososia przez około 10-15 minut (czas gotowania filetu zależy od jego grubości). Mój był dość gruby i musiałam mieć pewność, że ugotuje się w całości, wiec gotowałam go 15 minut – czas gotowania przy tej grubości fileta nie wysuszył ryby. Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągamy rybę i pozbawiamy ją skóry – z ugotowanej ryby szybko i sprawnie będziemy mogli ją usunąć.
Mięso lekko przestudzonego łososia dzielimy palcami na mniejsze cząstki. Robiąc to palcami będzie nam łatwiej wyczuć, czy nie przeoczyliśmy żadnej, nawet najdrobniejszej ości.
Podzielone mięso łososia przekładamy do miski. Dodajemy do niego pokrojoną w drobną kosteczkę szalotkę, posiekane oliwki, kapary oraz suszone pomidory, a także drobno pokrojoną natkę pietruszki. Dolewamy kilka łyżek oliwy z suszonych pomidorów, doprawiamy solą i świeżo mielonym kolorowym pieprzem i dokładnie mieszamy.
Pastę z gotowanego łososia jurajskiego podajemy z chrupiącym pieczywem.