Duszony królik w kremowym mleczku kokosowym
- 1 tuszka z królika
- 400 ml mleczka kokosowego
- 4 cebule
- 4-5 ząbków czosnku
- tymianek suszony
- sól
- świeżo mielony pieprz
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren kolorowego pieprzu
- 4 liście laurowe
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka suszonych liści selera (opcjonalnie)
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2-3 łyżki masła
- 1-2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
- podawać z kuskusem, ulubioną kaszą lub ziemniakami
- domowe ogórki kiszone
Sposób przygotowania:
Moje pierwsze podejście do królika wyszło bardzo udanie. Delikatne, mięciutkie i rozpadające się mięso, przepyszny kremowy sos z mleczka kokosowego z dodatkiem tymianku, ogórki kiszone z piwniczki mojej Teściowej i ziemniaczki
Tuszkę z królika w pierwszej kolejności należy podzielić na porcję. Mięso doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i roztartym w palcach suszonym tymiankiem. Rozgrzewamy patelnię, a kiedy olej i masło się rozpuszczą smażymy partiami mięso z królika, aż z obu stron będzie rumiane (po około 8 minut na stronę).
Na drugim palniku stawiamy żeliwny garnek (można użyć zwykłego), wlewamy do niego wody na około 2 centymetry i dodajemy ziarna ziela angielskiego, ziarna pieprzu, liście laurowe i jeśli macie to suszone liście selera – ja zawsze zbieram je latem, zasuszam i zimą idealnie nadają się do różnych dań.
Obsmażone mięso z królika przekładamy do garnka. Dodajemy pociętą w piórka cebulę, posiekany czosnek i pokrojone w talarki pieczarki. Dolewamy tyle wody, żeby mięso było przykryte i dusimy około godziny bez przykrycia, żeby nadmiar płynów odparował. W międzyczasie dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Całość delikatnie co jakiś czas mieszamy.
Kiedy namiar płynu odparował, a mięso jest mięciutkie dolewamy mleczko kokosowe. Można użyć śmietany, ale mleczko jest nieco lżejsze. Całość mieszamy. Do kielicha blendera przekładamy odrobinę wodnistego sosu, dodajemy łyżkę mąki i całość dokładnie blenderujemy, żeby nie było grudek, a następnie przelewamy z powrotem do garnka.
Duszonego królika z kremowym sosem z mleczka kokosowego podajemy z kuskusem, kaszą lub ziemniakami. Idealnie będzie też pasował domowy kiszony ogórek.