Pikantne krewetki w sosie pomidorowym z czosnkiem i pietruszką
- 200 g krewetek
- 400 ml pomidorów w puszce
- natka pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- biała część pora
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka suszonych płatków chili (można więcej)
- sól
- świeżo mielony kolorowy pieprz
- 1 liść laurowy
- olej rzepakowy do smażenia
- makaron do podania – u mnie było to spaghetti
Sposób przygotowania:
Makaron z pikantnymi krewetkami w sosie pomidorowym to troszkę wspomnienie lata, włoskiego wybrzeża, słońca i cudownego ciepłego wiatru na twarzy. Warto takie wspomnienia odtwarzać, szczególnie zimą, czy w chłodne, deszczowe dni.
Krewetki obieramy z pancerzyka – zostawiamy tylko ogonki. Usuwamy również jelito i nacinamy krewetkę na grzbiecie – pięknie się rozejdzie podczas smażenia.
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Smażymy na nim posiekany czosnek i pokrojonego pora w cieniutkie talarki. Kiedy czosnek zacznie się rumienić dodajemy przygotowane krewetki i posiekaną natkę pietruszki (zostawcie odrobinę natki do dekoracji dania). Smażymy tak długo, aż krewetki staną się różowe tj. około 10 minut.
Kiedy krewetki się zaróżowiły, wlewamy na patelnię pomidory w puszce (można użyć przecieru pomidorowego, a w sezonie letnik pełnych słońca pomidorów). Dolewamy odrobinę wody, doprawiamy płatkami chili, oregano, liściem laurowym, świeżo mielonym pieprzem i solą. Całość mieszamy.
Sos powinien się tylko delikatnie podgotować – wystarczy 5-8 minut i możemy podawać.
Pikantne krewetki w sosie pomidorowym z czosnkiem i pietruszką podajemy z makaronem. Ja wybrałam tym razem spaghetti, ale użyjcie swojego ulubionego makaronu.