Faszerowane jajka w skorupkach z pieczarkami
- 5 jajek
- 4-5 pieczarek
- 1 łyżeczka koziego serka twarogowego
- pół czerwonej cebuli (małej)
- sól
- świeżo mielony pieprz
- olej do smażenia
- bułka tarta
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
Święta Wielkiej Nocy coraz bliżej, a pomysłów na jajka brak? A może macie już dość klasycznych jajek w majonezie i szukacie czegoś nieco innego? Może moje jajka w skorupkach przypadną Wam do gustu :)!
Gotujemy na twardo 4 jajka, następnie studzimy je i przekrawamy na pół. Połówki jajek czyścimy z ewentualnych drobinek skorupki.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim czerwoną cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę i posiekane pieczarki. Całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Smażymy około 10 minut – aż cebulka i pieczarki mocno zmiękną.
Do miski przekładamy usmażone grzyby z cebulą, dodajemy żółtka z ugotowanych jajek oraz kozi serek twarogowy. Całość mieszamy – możemy ewentualnie doprawić do smaku, jeśli jest taka potrzeba.
Przygotowany farsz nakładamy na połówki jajek za pomocą łyżki. Następnie jajka z wierzchu obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej i smażymy, aż się zrumienią.
Jajka podajemy obsypane szczypiorkiem.
Polecam jeść łyżeczką – delikatnie przebijamy się przez chrupiący wierzch i wyjadamy jajeczko ze środka skorupki.