Faszerowane jajka z szynką i szczypiorkiem

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 30 min. Ilość porcji: kilka
SKŁADNIKI NA FASZEROWANE JAJKA Z SZYNKĄ I SZCZYPIORKIEM:
  • 4 jajka
  • 2 plastry szynki gotowanej
  • 1-2 łyżki jogurtu gęstego (można użyć majonezu)
  • szczypiorek
  • natka pietruszki
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Bardzo klasyczny przepis na faszerowane jajka nie tylko na Wielkanoc.

Faszerowane jajka z szynką i szczypiorkiem

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i ostrożnie obieramy. Każde przecinamy na pół i wyciągamy żółtko.

Szynkę gotowaną kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek siekamy.

Żółtka przekładamy do miski, dodajemy szynkę, szczypiorek oraz jogurt. Całość doprawiamy szczyptą soli i świeżo mielonego pieprzu. Całość dokładnie mieszamy. Farsz powinien być zwarty – jeśli będzie zbyt rzadki, może nie utrzymać się na jajku.

Farsz nakładamy na połówki jajek. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i listkami pietruszki.

Faszerowane jajka z szynką i szczypiorkiem
Faszerowane jajka z szynką i szczypiorkiem
Faszerowane jajka z szynką i szczypiorkiem