Faszerowane jajka z szynką i szczypiorkiem
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji: kilka
SKŁADNIKI NA FASZEROWANE JAJKA Z SZYNKĄ I SZCZYPIORKIEM:
- 4 jajka
- 2 plastry szynki gotowanej
- 1-2 łyżki jogurtu gęstego (można użyć majonezu)
- szczypiorek
- natka pietruszki
- sól
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Bardzo klasyczny przepis na faszerowane jajka nie tylko na Wielkanoc.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i ostrożnie obieramy. Każde przecinamy na pół i wyciągamy żółtko.
Szynkę gotowaną kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek siekamy.
Żółtka przekładamy do miski, dodajemy szynkę, szczypiorek oraz jogurt. Całość doprawiamy szczyptą soli i świeżo mielonego pieprzu. Całość dokładnie mieszamy. Farsz powinien być zwarty – jeśli będzie zbyt rzadki, może nie utrzymać się na jajku.
Farsz nakładamy na połówki jajek. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i listkami pietruszki.