Sałatka jajeczna z awokado, kukurydzą i natką kolendry
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 20 min.
Ilość porcji: kilka
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ JAJECZNĄ Z AWOKADO I KUKURYDZĄ:
- 4 jajka
- 1 awokado
- 3 łyżki kukurydzy
- natka kolendry
- 1-2 łyżki gęstego jogurtu (można zastąpić majonezem)
- sól
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Najczęściej na wielkanocnym stole pojawia się sałatka jarzynowa. Jedni podają ja z jabłkiem – inni bez. A gdyby tak nieco przełamać tradycje i zamiast klasycznej jarzynowej podać prostą sałatkę jajeczną z awokado i kukurydzą, doprawioną posiekaną kolendrą.
Jajka gotujemy na twardo, a następnie delikatnie studzimy.
Przestudzone jajka ostrożnie obieramy ze skorupek i kroimy w grubszą kostkę. Podobnie kroimy awokado i przekładamy całość do miski. Dodajemy trzy łyżki kukurydzy z puszki, posiekaną natkę kolendry oraz gęsty jogurt.
Całość doprawiamy szczyptą soli i świeżo mielonego pieprzu i delikatnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.
Sałatkę jajeczną z awokado i kukurydzą przekładamy na półmisek.