Omlet ze szparagami, mini mozzarellą i natką pietruszki

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 20 min. Ilość porcji: 2
SKŁADNIKI NA OMLET ZE SZPARAGAMI I MINI MOZZARELLĄ:
  • 4 jajka
  • 6 kulek mini mozzarelli
  • 8-10 zielonych szparagów
  • ser grande padano
  • natka pietruszki
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Na sezon szparagowy czekam cały rok. Z tych zielonych wystarczy odłamać zdrewniałą końcówkę, delikatnie zgrillować, podsmażyć lub podgotować i można jeść. Białe dodatkowo trzeba dokładnie obrać, żeby nie były łykowate.

Najlepsze są grillowane, podane na grzance i do tego jajko w koszulce, ale w każdej inne postaci są równie pyszne! Zapraszam na omlet z zielonymi szparagami, mozzarellą i posiekaną natką pietruszki.

Omlet ze szparagami, mini mozzarellą i natką pietruszki

Do miseczki wbijamy 2 jajka i mieszamy je z posiekaną natką pietruszki, solą, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną startego sera grande padano.

Rozgrzewamy patelnie.

Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki.

Masę jajeczną przelewamy na rozgrzaną patelnie. Po środku układamy szparagi, a na całym omlecie rozkładamy kawałki porwanej mozzarelli. Wierzch posypujemy jeszcze odrobiną natki pietruszki.

Omlet ze szparagami, mini mozzarellą i natką pietruszki

Smażymy kilka minut, aż jajka się zetną – wtedy omlet będzie gotowy. Wystarczy zsunąć z talerza i możemy szykować kolejną porcję.

Omlet ze szparagami, mini mozzarellą i natką pietruszki
Omlet ze szparagami, mini mozzarellą i natką pietruszki