Naleśniki z musem jabłkowym z cynamonem i domowym sosem karmelowym
- 250 g maki pszennej
- 2 jajka
- 250 ml mleka ryżowego
- woda gazowana do dopełnienia
- sól
- olej z pestek winogron do smażenia
- 150 g cukru
- 2 łyżki masła
- 100 ml mleczka kokosowego z puszki
- 4 jabłka (obrane i pozbawione gniazd nasiennych)
- 1-2 łyżki masła
- cynamon
Sposób przygotowania:
Domowy mus jabłkowy:
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze cząstki. Smażymy na maśle, aż zaczną się rozpadać. Doprawiamy cynamonem. Usmażone jabłka przekładamy do kielicha blendera i blenderujemy na gładki mus.
Domowy sos karmelowy:
Na patelnię wsypujemy cukier i rozprowadzamy go równomiernie. Nie mieszając czekamy, aż cukier zbrązowieje uważając jednocześnie, żeby się nie przypalił (karmel będzie gorzki). Kiedy cukier zrobi się jasno brązowy dodajemy masło i szybo mieszamy za pomocą trzepaczki, a następnie ściągamy patelnie z gazu i wciąż mieszając dolewamy mleczka kokosowego.
Delikatne ciasto naleśnikowe:
W dużej misce łączymy mąkę, jajka, mleko i szczyptę soli. Dolewamy wodę gazowaną – cisto naleśnikowe nie może być zbyt rzadkie i zbyt gęste. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
Naleśniki smarujemy musem jabłkowym, składamy i układamy na talerzu. Całość polewamy sosem karmelowym.