Tagliatelle z szynką szwarcwaldzką, zielonymi szparagami i mleczkiem kokosowym
- 200 ml mleczka kokosowego
- 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej
- 7 zielonych szparagów
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 50 g tartego sera cheddar
- 2 żółtka
- woda
- sól
- świeżo mielony pieprz
- łyżka masła
- makaron tagliatelle (lub inny ulubiony)
Sposób przygotowania:
Końcówka kwietnia i maj to sezon na szparagi. Ich smak kocham całym sercem i kiedy tylko pojawiają się na straganach nie mogę przejść obok nich obojętnie i jem je na śniadanie, obiad i kolację 🙂
Dzisiaj zapraszam Was na makaron z szynką szwarcwaldzką i zielonymi szparagami w mleczku kokosowym. Brzmi pysznie? Zapewniam, że smakuje równie dobrze, a jego przygotowanie zajmie Wam tylko kilkanaście minut.
Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Kiedy cebula delikatnie zmięknie dodajemy pokrojoną w centymetrowe paski szynkę szwarcwaldzką.
Szparagi myjemy i odłamujemy od nich zdrewniałe końcówki. Łodygi tniemy na plastry, a główki szparagów zostawiamy do ozdoby.
Do podsmażonej cebuli z czosnkiem i szynką szwarcwaldzką dolewamy odrobinę wody (można wykorzystać wodę z gotującego się makaronu) i dodajemy 200 ml mleczka kokosowego z puszki. Kiedy całość się zagotuje zmniejszamy ogień i dodajemy pokrojone szparagi.
Do miski wbijamy 2 żółtka, dolewamy 2-3 łyżki ciepłego sosu, że żółtka się zaparzyły i szybko mieszamy trzepaczką. Teraz możemy dolać zaparzone żółtka do sosu, żeby delikatnie zgęstniał.
Całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Do sosu dodajemy ugotowany makaron. Gotujemy około minuty i podajemy posypane tartym serem cheddar.