Tagliatelle z szynką szwarcwaldzką, zielonymi szparagami i mleczkiem kokosowym

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 25 min. Ilość porcji: 4
SKŁADNIKI NA TAGLIATELLE Z SZYNKĄ SZWARCWALDZKĄ, ZIELONYMI SZPARAGAMI I MLECZKIEM KOKOSOWYM:
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej
  • 7 zielonych szparagów
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g tartego sera cheddar
  • 2 żółtka
  • woda
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • łyżka masła
  • makaron tagliatelle (lub inny ulubiony)

Sposób przygotowania:

Końcówka kwietnia i maj to sezon na szparagi. Ich smak kocham całym sercem i kiedy tylko pojawiają się na straganach nie mogę przejść obok nich obojętnie i jem je na śniadanie, obiad i kolację 🙂

Dzisiaj zapraszam Was na makaron z szynką szwarcwaldzką i zielonymi szparagami w mleczku kokosowym. Brzmi pysznie? Zapewniam, że smakuje równie dobrze, a jego przygotowanie zajmie Wam tylko kilkanaście minut.


Tagliatelle z szynką szwarcwaldzką i zielonymi szparagami w mleczku kokosowym

Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Kiedy cebula delikatnie zmięknie dodajemy pokrojoną w centymetrowe paski szynkę szwarcwaldzką.

Szparagi myjemy i odłamujemy od nich zdrewniałe końcówki. Łodygi tniemy na plastry, a główki szparagów zostawiamy do ozdoby.

Do podsmażonej cebuli z czosnkiem i szynką szwarcwaldzką dolewamy odrobinę wody (można wykorzystać wodę z gotującego się makaronu) i dodajemy 200 ml mleczka kokosowego z puszki. Kiedy całość się zagotuje zmniejszamy ogień i dodajemy pokrojone szparagi.

Do miski wbijamy 2 żółtka, dolewamy 2-3 łyżki ciepłego sosu, że żółtka się zaparzyły i szybko mieszamy trzepaczką. Teraz możemy dolać zaparzone żółtka do sosu, żeby delikatnie zgęstniał.

Tagliatelle z szynką szwarcwaldzką i zielonymi szparagami w mleczku kokosowym

Całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.

Do sosu dodajemy ugotowany makaron. Gotujemy około minuty i podajemy posypane tartym serem cheddar.

Tagliatelle z szynką szwarcwaldzką i zielonymi szparagami w mleczku kokosowym