Zupa z zieloną soczewicą, pomidorami, ziemniakami i natką pietruszki

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 35 min. Ilość porcji: 6
SKŁADNIKI NA ZUPĘ Z ZIELONĄ SOCZEWICĄ:
  • 1,5 l bulionu z indyka (można użyć dowolnego)
  • 2 ziemniaki
  • 150 g zielonej soczewicy
  • kawałek pora
  • 1 marchew
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 400 ml pomidorów w puszce
  • 300-400 ml wody
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 1,5 łyżeczki suszonych płatków chili (można użyć świeżej papryczki)

Sposób przygotowania:

W byciu mamą 3,5 miesięcznego dziecka często bywa tak, że brakuje czasu na spokojne krzątanie się po kuchni, próbowanie i wolne gotowanie. Ostatnio stałam się mistrzynią „błyskawicznych” dań, które można przygotować w 15-30 minut :)! Zawsze mam w zamrażarce przygotowane słoiki z bulionem, które zdecydowanie ratują sytuacje!

Soczewica chodziła za mną już od dawna. Uwielbiam jej połączenie z pomidorami w zupie. A w związku z tym, że tegoroczna majówka nie rozpieściła nas pogodą to udało mi się przygotować prostą zupę z zieloną soczewicą, pomidorami, ziemniakami i pietruszką.

Prosta zupa z zieloną soczewicą, pomidorami, ziemniakami i natką pietruszki

W garnku podgrzewamy bulion. Gotujemy w nim na średnim ogniu przez około 20 minut ziemniaki pokrojone w kostkę oraz zieloną soczewicę. W międzyczasie dodajemy marchew pociętą w pół talarki i cieniutko pokrojonego pora.

Gotujący się wywar doprawiamy ziarnami ziela angielskiego i pieprzu oraz dorzucamy liście laurowe.

Kiedy ziemniaki staną się niemal miękkie dodajemy pomidory w puszce i dolewamy 300-400 ml wody. Całość doprawiamy płatkami chili, posiekaną natką pietruszki, wyciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku i szczyptą soli.

Zupę gotujemy około 10 minut, żeby smaki się połączyły i możemy podawać.

Prosta zupa z zieloną soczewicą, pomidorami, ziemniakami i natką pietruszki