Zielone szparagi podane… - z jajecznicą, czy sosem musztardowym?
- 4 zielone szparagi pokrojone w talarki
- 4 jajka
- 1 łyżka mleczka kokosowego z puszki (twardej części)
- świeżo mielony pieprz
- sól
- masło
- 1 bagietka
- 10-12 zielonych szparagów
- 2 jajka (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki musztardy
- 1,5 łyżki jogurtu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy
- gruboziarnista sól morska
- świeżo mielony pieprz
- prażone orzeszki pinii
Sposób przygotowania:
O mamo! Jakie to jest obłędnie dobre! Przebywanie na urlopie macierzyńskim sprawia, że takie cudowne śniadania mam nie tylko w weekendy! Czasem nie potrzeba zbyt wiele, żeby sprawić, że zwyczajna jajecznica, czy grillowana bagietka staną się czymś niesamowitym i wyjątkowym.
Jajecznica ze smażonymi na maśle zielonymi szparagami
Na maśle podsmażamy zielone szparagi – łodygi tniemy w talarki, a główki przecinamy na pół wzdłuż.
Po chwili dodajemy jajka, mleczko kokosowe i doprawiamy.
Całość mieszamy aż jajka się zetną. Ja lubię kiedy w jajecznicy widać zarówno ścięte białko jak i żółtko, więc co jakiś czas delikatnie mieszam pozwalając jajkom spokojnie dojść na patelni.
Grillowane
zielone szparagi z sosem musztardowym, orzeszkami pinii i solą
morską – można podać z jajkiem sadzonym
Bagietkę i szparagi grillujemy na patelni grillowej lub w piekarniku. Jeśli nie macie takiej patelni, czy funkcji – spokojnie można je usmażyć.
W miseczce łączymy musztardę z jogurtem, oliwą, sokiem z cytryny i świeżo mielonym pieprzem.
Zgrillowaną bagietkę smarujemy sosem musztardowym. Nakładamy na to zielone szparagi i jeszcze odrobinę sosu.
Całość posypujemy uprażonymi i zgniecionymi w moździerzu orzeszkami pinii i grubą solą morską.
Grzanki możemy podać z jajkiem sadzonym.