Zielone szparagi podane… - z jajecznicą, czy sosem musztardowym?

Trudność: łatwe Czas przygotowania: kilka min. Ilość porcji: 2
SKŁADNIKI NA JAJECZNICĘ Z ZIELONYMI SZPARAGAMI:
  • 4 zielone szparagi pokrojone w talarki
  • 4 jajka
  • 1 łyżka mleczka kokosowego z puszki (twardej części)
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • masło
SKŁADNIKI NA GRZANKI Z ZIELONYMI SZPARAGAMI I SOSEM MUSZTARDOWYM:
  • 1 bagietka
  • 10-12 zielonych szparagów
  • 2 jajka (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1,5 łyżki jogurtu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy
  • gruboziarnista sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • prażone orzeszki pinii

Sposób przygotowania:

O mamo! Jakie to jest obłędnie dobre! Przebywanie na urlopie macierzyńskim sprawia, że takie cudowne śniadania mam nie tylko w weekendy! Czasem nie potrzeba zbyt wiele, żeby sprawić, że zwyczajna jajecznica, czy grillowana bagietka staną się czymś niesamowitym i wyjątkowym.

Jajecznica ze smażonymi na maśle zielonymi szparagami

Na maśle podsmażamy zielone szparagi – łodygi tniemy w talarki, a główki przecinamy na pół wzdłuż.

Jajecznica ze smażonymi na maśle zielonymi szparagami

Po chwili dodajemy jajka, mleczko kokosowe i doprawiamy.

Całość mieszamy aż jajka się zetną. Ja lubię kiedy w jajecznicy widać zarówno ścięte białko jak i żółtko, więc co jakiś czas delikatnie mieszam pozwalając jajkom spokojnie dojść na patelni.

Jajecznica ze smażonymi na maśle zielonymi szparagami
Jajecznica ze smażonymi na maśle zielonymi szparagami


Grillowane zielone szparagi z sosem musztardowym, orzeszkami pinii i solą morską – można podać z jajkiem sadzonym

Bagietkę i szparagi grillujemy na patelni grillowej lub w piekarniku. Jeśli nie macie takiej patelni, czy funkcji – spokojnie można je usmażyć.

Grillowane zielone szparagi z sosem musztardowym, orzeszkami pinii i solą morską – można podać z jajkiem sadzonym

W miseczce łączymy musztardę z jogurtem, oliwą, sokiem z cytryny i świeżo mielonym pieprzem.

Zgrillowaną bagietkę smarujemy sosem musztardowym. Nakładamy na to zielone szparagi i jeszcze odrobinę sosu.

Całość posypujemy uprażonymi i zgniecionymi w moździerzu orzeszkami pinii i grubą solą morską.

Grzanki możemy podać z jajkiem sadzonym.

Grillowane zielone szparagi z sosem musztardowym, orzeszkami pinii i solą morską – można podać z jajkiem sadzonym
Grillowane zielone szparagi z sosem musztardowym, orzeszkami pinii i solą morską – można podać z jajkiem sadzonym