Jak wykorzystać liście rzodkiewki w kuchni i co z nich przygotować?

Trudność: łatwe Czas przygotowania: kilka min. Ilość porcji: kilka
SKŁADNIKI NA PESTO Z LIŚCI RZODKIEWKI (składniki na kilka porcji):
  • natka rzodkiewki (bez łodyżek, same listki)
  • 1 łyżka orzechów pinii
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki wody
  • odrobina soku z cytryny (do zachowania zielonego koloru, nie zakwaszenia całości)
  • ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • świeżo mielony pieprz
SKŁADNIKI NA GRZANKI Z ZIELONYMI SZPARAGAMI, AWOKADO, JAJKIEM W KOSZULCE I PESTO (składniki na 2 porcje):
  • pieczywo do przygotowania grzanek (2 kromki na porcję)
  • 10-12 zielonych szparagów
  • 2 jajka
  • 1 łyżka octu
  • 1 litr wody
  • 3-4 rzodkiewki
  • 1 awokado
  • sok z cytryny
  • 4 łyżeczki pesto z liści rzodkiewki
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
SKŁADNIKI NA PROSTĄ ZUPĘ Z LIŚCI RZODKIEWKI (składniki na 2-3 porcje):
  • 1 l bulionu
  • garść pokrojonych liści naci rzodkiewki
  • mały kawałek pora
  • połowa marchewki
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • ziele angielskie
  • ziarna pieprzu
  • liście laurowe
  • makaron do podania
  • jajko na twardo do podania (1 sztuka na porcję)

Sposób przygotowania:

Nać rzodkiewki – u większości z Was ląduje w koszu, jako odpad, a jednak można ją wykorzystać kulinarnie i przygotować z niej pesto, czy prostą zupę.

Pesto z natki rzodkiewki:

W ogródku mojej teściowej pojawiły się już pierwsze rzodkiewki, a w mojej lodówce – pierwsze rzodkiewkowe pesto!

Pesto z natki rzodkiewki

Składniki na pesto wkładamy do kielicha blendera. Całość blenderujemy i przekładamy do słoiczka, czy miseczki. Można dodawać do grillowanych mięs, do kanapek, ryb, makaronów i innych dań!

Ważne – do przygotowania pesto używajcie tylko części liściastej – łodyżka może dać nieprzyjemny, gorzkawy posmak. Możecie również użyć innych orzechów np. włoskich, nerkowców lub poeksperymentować jeszcze z innymi.

Pesto można tez przygotować z naci marchwi – przepis znajdziecie tutaj.

Pesto z natki rzodkiewki


Grzanka z awokado, zielonymi szparagami, pesto i jajkiem w koszulce:

Zielone szparagi i jajko w koszulce – to najlepszy kulinarny duet maja! Nie jestem w stanie wyobrazić sobie czegoś lepszego i smaczniejszego. Niby niepozorne, a dla mnie to prawdziwa petarda, czy śniadanie mistrzów!

Grillujemy pieczywo na grzanki, a następnie smarujemy je rozgniecionym awokado z odrobiną soku z cytryny. Na wierzchu układamy cieniutko pokrojoną rzodkiewkę, grillowane szparagi, odrobinę pesto z naci rzodkiewki i jajko w koszulce.

Grzanka z awokado, zielonymi szparagami, pesto i jajkiem w koszulce

Na ugotowanie jajka w koszulce jest mnóstwo patentów m.in. z woreczkami. Ja wbijam jajko w zagotowaną wodę z octem i solą (na 1 litr wody daję łyżkę octu i szczyptę soli). Po zagotowaniu wody robię wirek i wlewam w sam środek jajko wbite wcześniej do miseczki. Nie jest idealne – często wygląda nieco jak kometa, ale uważam, że jest to najprostsza z dostępnych metod :)!

Grzanka z awokado, zielonymi szparagami, pesto i jajkiem w koszulce

Prosta zupa z liści rzodkiewki:

Liście naci rzodkiewki to nie tylko pesto. Możemy z nich przygotować prostą zupę – tu zainspirowałam się przepisem z bloga „Zen w kuchni”.

Podgrzewamy bulion, a w nim pokrojony na pół talarki kawałek marchewki i pora. Dodajemy również pocięte liście naci rzodkiewki i doprawiamy liści laurowymi, zielem angielskim i ziarnami pieprzu.

Wywar gotuje się około 15 minut. Pod koniec gotowania dolewamy mleczko kokosowe.

Prosta zupa z liści rzodkiewki z jajkiem na twardo

Zupę podajemy z makaronem lub ziemniakami i jajkiem na twardo.