Krewetki w mleczku kokosowym z chili, pietruszką i dymką

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 25 min. Ilość porcji: 2
SKŁADNIKI NA DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z TRUSKAWKAMI:
  • 12 krewetek
  • dymka (razem z zieloną częścią)
  • 200 ml mleczka kokosowego z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • suszone płatki chili
  • pół pęczka natki pietruszki (można wykorzystać kolendrę)
  • 1 limonka
  • kawałek świeżego imbiru długości 2 cm
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • woda (można wykorzystać wodę po gotującym się makaronie)
  • olej do smażenia
  • ulubiony makaron

Sposób przygotowania:

Kiedy dni stają się ciepłe i słoneczne – zdecydowanie wolimy przebywać na dworze – długie spacery, chwila na ławce w parku z książką, szaleństwa w wózku, dalekie rzuty patykiem :)! To również doskonały czas na przygotowanie dań, które możemy zrobić w 15-20 minut.

Krewetki w mleczku kokosowym z chili, pietruszką i dymką

W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu. Podsmażamy na nim posiekany w cieniutkie plasterki czosnek i pokrojoną dymkę – jedną cebulkę razem z częścią zieloną. Po chwili dodajemy suszone płatki chili – u mnie jest do konkretna łyżeczka, ma być pikantne. Całość przesmażamy około 2-3 minut uważając, żeby czosnek się nie przypalił.

Krewetki obieramy i delikatnie nacinamy na grzbiecie. Zostawcie ogonki – dodadzą nieco smaku.

Krewetki dodajemy do przesmażonego czosnku, dymki i płatków chili. Dodajemy sok z 1 limonki i tarty imbir. Kiedy zrobią się różowe – dolewamy mleczko kokosowe razem z odrobiną wody i dorzucamy posiekaną natkę pietruszki. Zmniejszamy ogień na średni – mleczko powinno się jedynie podgrzać, nie zagotować.

To też chwila na szybką „brudną robotę” – tuż przed dodaniem do sosu makaronu można ściągnąć ogonki z krewetek. Ja tak zawsze robię kiedy makaron serwuje w domu na obiad dla męża, żeby go nie zniechęcać do jedzenia owoców morza.

Krewetki w mleczku kokosowym z chili, pietruszką i dymką

Na koniec, na ostatnie dwie minuty dodajemy do sosu ugotowany prawie al dente makaron. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem – makaron ma spić nadmiar sosu, w tym czasie również dojdzie i będzie idealny.

Jeśli dodacie do sosu ugotowany makaron może się rozgotować, wtedy lepiej makaron polać sosem i wymieszać w misce tuż przed podaniem na talerzu.

Krewetki w mleczku kokosowym z chili, pietruszką i dymką
Krewetki w mleczku kokosowym z chili, pietruszką i dymką