Zupa w stylu tajskim z krewetkami

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 25 min. Ilość porcji: 2
SKŁADNIKI NA ZUPĘ W STYLU TAJSKIM Z KREWETKAMI:
  • 16 krewetek
  • 1 litr bulionu
  • 1 dymka (zielona część)
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • natka pietruszki (można zastąpić natką kolendry)
  • 1 papryczka chili
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 3 łyżki pomidorów w puszce
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 limonka
  • masło

Sposób przygotowania:

Od jakiegoś czasu chodziła za mną tajska zupa tom yam. Niestety jak to bywa w rzeczywistości – niektórych składników nie upolujesz w lokalnych sklepach i tak oto powstała przepyszna zupa w stylu tajskim z krewetkami – prawie jak tom yam :)!

Zupa w stylu tajskim z krewetkami

Pikantny, esencjonalny i lekki bulion z krewetkami idealnie sprawdzi się w czasie słonecznych dni.

W garnku podgrzewamy bulion. Dodajemy do niego posiekane drobno ząbki czosnku, tarty imbir, pokrojone cieniutko dymkę i chili oraz posiekaną natkę pietruszki. Odrobinę chili i natki zostawiamy do dekoracji.

Zupa w stylu tajskim z krewetkami

Wywar doprawiamy sosem rybnym i sokiem z limonki. Dodajemy również 3 łyżki pomidorów w puszce.

Gotujemy całość na średnim ogniu około 10 minut. W tym czasie podsmażamy krewetki na maśle.

Na sam koniec dodajemy mleczko kokosowe i podsmażone krewetki. Zostawiamy zupę jeszcze 5 minut na średnim ogniu i możemy podawać.

Zupa w stylu tajskim z krewetkami
Zupa w stylu tajskim z krewetkami