Zupa w stylu tajskim z krewetkami
- 16 krewetek
- 1 litr bulionu
- 1 dymka (zielona część)
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- natka pietruszki (można zastąpić natką kolendry)
- 1 papryczka chili
- 200 ml mleczka kokosowego
- 3 łyżki pomidorów w puszce
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 limonka
- masło
Sposób przygotowania:
Od jakiegoś czasu chodziła za mną tajska zupa tom yam. Niestety jak to bywa w rzeczywistości – niektórych składników nie upolujesz w lokalnych sklepach i tak oto powstała przepyszna zupa w stylu tajskim z krewetkami – prawie jak tom yam :)!
Pikantny, esencjonalny i lekki bulion z krewetkami idealnie sprawdzi się w czasie słonecznych dni.
W garnku podgrzewamy bulion. Dodajemy do niego posiekane drobno ząbki czosnku, tarty imbir, pokrojone cieniutko dymkę i chili oraz posiekaną natkę pietruszki. Odrobinę chili i natki zostawiamy do dekoracji.
Wywar doprawiamy sosem rybnym i sokiem z limonki. Dodajemy również 3 łyżki pomidorów w puszce.
Gotujemy całość na średnim ogniu około 10 minut. W tym czasie podsmażamy krewetki na maśle.
Na sam koniec dodajemy mleczko kokosowe i podsmażone krewetki. Zostawiamy zupę jeszcze 5 minut na średnim ogniu i możemy podawać.