Kokosowe bułeczki drożdżowe z truskawkami i kokosową kruszonką
- około 350 ml mąki pszennej
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- 7 g suchych drożdży
- 100 ml ciepłego mleka
- 4 łyżki cukru
- 2 jajka (w tym 1 jajko do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem)
- 100 g roztopionego masła
- szczypta soli
- truskawki
- około 50 g masła
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Drożdżowe bułeczki kokosowe z truskawkami i kokosową kruszonką! Wyśmienicie smakują zarówno na ciepło, krótką chwilę po wyciągnięciu ich z piekarnika i ostudzeniu, jak i na drugi dzień, a co najważniejsze – ciasto jest nadal mięciutkie.
W rondelku podgrzewamy mleko. Do ciepłego mleka dodajemy suche drożdże i 1 łyżkę cukru. Odstawiamy na chwilę na bok. Zobaczycie, że po chwili drożdże zaczną pracować.
W dużej misce łączymy mąkę z pozostałym cukrem, szczyptą soli, jajkiem, roztopionym masłem i zaczynem drożdżowym. Cisto wyrabiamy ręcznie, aż będzie jednorodne, delikatne i miękkie.
Formułujemy z ciasta kulę, przekładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy – mniejsze na pół, większe na ćwiartki.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równe części. Każdy kawałek ciasta drożdżowego delikatnie spłaszczamy w ręku. Na środku nakładamy truskawki, całość obtaczamy ciastem i formułujemy kształt bułeczki.
Kształtne drożdżowe kulki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Słodkie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i obsypujemy kokosową kruszonką. Kokosowa kruszonka to zmieszane masło z wiórkami kokosowymi, mąką i cukrem.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 23 minuty.
Gotowe słodkie bułeczki drożdżowe z truskawkami i kokosową kruszonką ostawiamy na kratce do wystudzenia.