Kokosowe bułeczki drożdżowe z truskawkami i kokosową kruszonką

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 120 min. Ilość porcji: 8
SKŁADNIKI NA DROŻDŻOWE BUŁECZKI KOKOSOWE Z TRUSKAWKAMI:
  • około 350 ml mąki pszennej
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • 7 g suchych drożdży
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka (w tym 1 jajko do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem)
  • 100 g roztopionego masła
  • szczypta soli
  • truskawki
SKŁADNIKI NA KOKOSOWĄ KRUSZONKĘ:
  • około 50 g masła
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Drożdżowe bułeczki kokosowe z truskawkami i kokosową kruszonką! Wyśmienicie smakują zarówno na ciepło, krótką chwilę po wyciągnięciu ich z piekarnika i ostudzeniu, jak i na drugi dzień, a co najważniejsze – ciasto jest nadal mięciutkie.

Kokosowe bułeczki drożdżowe z truskawkami i kokosową kruszonką

W rondelku podgrzewamy mleko. Do ciepłego mleka dodajemy suche drożdże i 1 łyżkę cukru. Odstawiamy na chwilę na bok. Zobaczycie, że po chwili drożdże zaczną pracować.

W dużej misce łączymy mąkę z pozostałym cukrem, szczyptą soli, jajkiem, roztopionym masłem i zaczynem drożdżowym. Cisto wyrabiamy ręcznie, aż będzie jednorodne, delikatne i miękkie.

Kokosowe bułeczki drożdżowe z truskawkami i kokosową kruszonką

Formułujemy z ciasta kulę, przekładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.

Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy – mniejsze na pół, większe na ćwiartki.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równe części. Każdy kawałek ciasta drożdżowego delikatnie spłaszczamy w ręku. Na środku nakładamy truskawki, całość obtaczamy ciastem i formułujemy kształt bułeczki.

Kokosowe bułeczki wypełnione truskawkami

Kształtne drożdżowe kulki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Drożdżowe bułeczki układamy na blasze, smarujemy jajkiem i obsypujemy kruszonką

Słodkie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i obsypujemy kokosową kruszonką. Kokosowa kruszonka to zmieszane masło z wiórkami kokosowymi, mąką i cukrem.

Kokosowa kruszonka

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 23 minuty.

Gotowe słodkie bułeczki drożdżowe z truskawkami i kokosową kruszonką ostawiamy na kratce do wystudzenia.

Kokosowe bułeczki drożdżowe z truskawkami i kokosową kruszonką
Kokosowe bułeczki drożdżowe z truskawkami i kokosową kruszonką
Kokosowe bułeczki drożdżowe z truskawkami i kokosową kruszonką