Spring rolls z kurczakiem. Podane z dipami – mango-chili i z pomarańczy.
- 1 filet z kurczaka
- opakowanie papieru ryżowego
- 1 mango
- pół ogórka
- pół marchewki
- świeża kolendra
- sezam do podania
- marynata do kurczaka: 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżka sosu sojowego, sok z 1 limonki, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka suszonych płatków chili, 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 mango
- 1 papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- sól
- sok z 2ch pomarańczy
- sok z 1 limonki
- świeży imbir (tarty)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru (lub mniej, jeśli pomarańcze są wyjątkowo słodkie)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- trawa cytrynowa
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
Sposób przygotowania:
W upalne dni takie orzeźwiające i lekkie spring rolls ze smażonym kurczakiem są dobrym rozwiązaniem, a do tego dwa cudowne dipy, z którymi nie będziecie mogli się rozstać przez całe wakacje i które będą królować na każdym przyjęciu w ogrodzie!
Dipy pasują do mięs, owoców morza i ryb – pokochacie je!
Dip z mango i chili:
Do blendera wkładamy soczyste kawałki słodkiego mango bez skórki, chili (można pozbawić ją pestek – ja dodałam w całości), szalotkę, czosnek i szczyptę soli. Wszystko blenderujemy.
Gotowy słodko-pikantny dip przelewamy do miseczki.
Dip z pomarańczy:
W rondelku rozgrzewamy olej rzepakowy i podsmażamy na nim trawę cytrynową, drobno siekany czosnek i tarty imbir. Po chwili dolewamy sok z pomarańczy, sos sojowy, sok z limonki i dodajemy cukier.
Całość zagotowujemy i ściągamy z ognia. Cały czas energicznie mieszając dodajemy łyżeczkę skrobi kukurydzianej.
Na koniec cały sos przecieramy przez drobne siteczko pozbywając się ewentualnych grudek z mąki, trawy cytrynowej i innych drobinek.
Spring rolls z kurczakiem:
Najlepiej dzień wcześniej przygotujcie kurczaka.
Filet tniemy na cienkie paseczki. Przekładamy do miski i zalewamy przygotowaną marynatą z sosu rybnego, sosu sojowego, soku z limonki, miodu, chili i oleju sezamowego.
Kurczaka dobrze potrzymać w marynacie przez całą noc, ale jeśli nie macie takiej możliwości, to zamarynujcie go choć na dwie godziny przez podaniem.
Zamarynowanego kurczaka smażymy z obu stron. Dla takich cieniutkich paseczków wystarczą ledwie 3 minuty z każdej strony na rozgrzanej patelni żeby kurczak był usmażony i nadal soczysty. Zamiast filetów z kurczaka, możecie wykorzystać filety z uda kurczaka, które są nieco wilgotniejszym mięsem.
Obsmażonego kurczaka przekładamy do miseczki. Jeżeli smażyliście na tłuszczu – odsączcie go na ręczniku kuchennym.
Mango pozbawione pestki i skórki, ogórka z wydrążonym gniazdem nasiennym i marchewkę tniemy na kawałki mniej więcej tej samej wysokości.
W głębokim talerzu z odrobiną wody namaczamy pojedynczo papier ryżowy. Na arkuszu układamy 2-3 listki kolendry, jeden większy lub 2 mniejsze kawałki aromatycznego kurczaka, kilka słupków mango, ogórka i marchewki. Całość zawijamy i odkładamy na talerz.
Spring rolls posypujemy sezamem, listkami kolendry i serwujemy z dipami.
Podany czas przygotowania dania nie uwzględnia czasu marynowania mięsa.