Spring rolls z kurczakiem. Podane z dipami – mango-chili i z pomarańczy.

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 40 min. Ilość porcji: kilka
SKŁADNIKI NA SPRING ROLLS Z KURCZAKIEM:
  • 1 filet z kurczaka
  • opakowanie papieru ryżowego
  • 1 mango
  • pół ogórka
  • pół marchewki
  • świeża kolendra
  • sezam do podania
  • marynata do kurczaka: 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżka sosu sojowego, sok z 1 limonki, 1 łyżeczka miodu,
    1 łyżka suszonych płatków chili, 1 łyżka oleju sezamowego
SKŁADNIKI NA DIP MANGO-CHILI:
  • 1 mango
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • sól
SKŁADNIKI NA DIP Z POMARAŃCZY:
  • sok z 2ch pomarańczy
  • sok z 1 limonki
  • świeży imbir (tarty)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru (lub mniej, jeśli pomarańcze są wyjątkowo słodkie)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • trawa cytrynowa
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

Sposób przygotowania:

W upalne dni takie orzeźwiające i lekkie spring rolls ze smażonym kurczakiem są dobrym rozwiązaniem, a do tego dwa cudowne dipy, z którymi nie będziecie mogli się rozstać przez całe wakacje i które będą królować na każdym przyjęciu w ogrodzie!

Dipy pasują do mięs, owoców morza i ryb – pokochacie je!

Spring rolls z kurczakiem. Podane z dipami – mango-chili i z pomarańczy.

Dip z mango i chili:

Do blendera wkładamy soczyste kawałki słodkiego mango bez skórki, chili (można pozbawić ją pestek – ja dodałam w całości), szalotkę, czosnek i szczyptę soli. Wszystko blenderujemy.

Gotowy słodko-pikantny dip przelewamy do miseczki.

Dip mango-chili.

Dip z pomarańczy:

W rondelku rozgrzewamy olej rzepakowy i podsmażamy na nim trawę cytrynową, drobno siekany czosnek i tarty imbir. Po chwili dolewamy sok z pomarańczy, sos sojowy, sok z limonki i dodajemy cukier.

Całość zagotowujemy i ściągamy z ognia. Cały czas energicznie mieszając dodajemy łyżeczkę skrobi kukurydzianej.

Na koniec cały sos przecieramy przez drobne siteczko pozbywając się ewentualnych grudek z mąki, trawy cytrynowej i innych drobinek.

Dip z pomarańczy.

Spring rolls z kurczakiem:

Najlepiej dzień wcześniej przygotujcie kurczaka.

Filet tniemy na cienkie paseczki. Przekładamy do miski i zalewamy przygotowaną marynatą z sosu rybnego, sosu sojowego, soku z limonki, miodu, chili i oleju sezamowego.

Kurczaka dobrze potrzymać w marynacie przez całą noc, ale jeśli nie macie takiej możliwości, to zamarynujcie go choć na dwie godziny przez podaniem.

Zamarynowanego kurczaka smażymy z obu stron. Dla takich cieniutkich paseczków wystarczą ledwie 3 minuty z każdej strony na rozgrzanej patelni żeby kurczak był usmażony i nadal soczysty. Zamiast filetów z kurczaka, możecie wykorzystać filety z uda kurczaka, które są nieco wilgotniejszym mięsem.

Spring rolls z kurczakiem. Podane z dipami – mango-chili i z pomarańczy.

Obsmażonego kurczaka przekładamy do miseczki. Jeżeli smażyliście na tłuszczu – odsączcie go na ręczniku kuchennym.

Mango pozbawione pestki i skórki, ogórka z wydrążonym gniazdem nasiennym i marchewkę tniemy na kawałki mniej więcej tej samej wysokości.

W głębokim talerzu z odrobiną wody namaczamy pojedynczo papier ryżowy. Na arkuszu układamy 2-3 listki kolendry, jeden większy lub 2 mniejsze kawałki aromatycznego kurczaka, kilka słupków mango, ogórka i marchewki. Całość zawijamy i odkładamy na talerz.

Spring rolls posypujemy sezamem, listkami kolendry i serwujemy z dipami.

Podany czas przygotowania dania nie uwzględnia czasu marynowania mięsa.

Spring rolls z kurczakiem. Podane z dipami – mango-chili i z pomarańczy.
Spring rolls z kurczakiem. Podane z dipami – mango-chili i z pomarańczy.