Jagodzianki z serkiem mascarpone
- około 350-400 ml mąki pszennej (plus mąka do podsypania)
- 7 g suchych drożdży
- 100 ml ciepłego mleka
- 4 łyżki cukru
- 2 jajka (w tym 1 jajko do posmarowania jagodzianek przed pieczeniem)
- 100 g roztopionego masła
- szczypta soli
- cukier puder do posypania gotowych jagodzianek
- mała miseczka jagód
- pół opakowania serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania:
Początek lipca kojarzy mi się z ciepłymi, mięciutkimi i słodkimi jagodziankami. Mogą być z lukrem, kruszonką lub po prostu z cukrem pudrem.
W ciepłym mleku rozpuszczamy suche drożdże i łyżkę cukru. Mieszamy całość i odstawiamy na bok – drożdże zaczną pracować.
W rondelku rozpuszczamy masło.
W dużej misce łączymy ze sobą mąkę, cukier, roztopione masło, mleko z drożdżami, jajko i szczyptę soli. Całość delikatnie mieszamy – możemy najpierw trzepaczką, a później rękoma, lub od początku wyrabiamy ciasto rękoma.
Formułujemy z ciasta kulę, przekładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
Jagody myjemy.
W misce łączymy serek mascarpone z cukrem pudrem. Dokładnie mieszamy i dodajemy jagody.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części. Każdy kawałek ciasta drożdżowego delikatnie spłaszczamy w ręku i rozciągamy palcami lub rozwałkowujemy. Na środku nakładamy jagody z serkiem mascarpone, a następnie dokładnie obtaczamy ciastem i formułujemy kształt podłużnej bułeczki. Podobnie jak w przepisie tutaj.
Kształtne jagodzianki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 30 minut na bok, żeby jeszcze nieco wyrosły.
Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
Gotowe i przestudzone jagodzianki posypujemy cukrem pudrem.
Oczywiście zawsze możemy przygotować bardziej klasyczną formę jagodzianek tj. z jagodami zmieszanymi z cukrem i odrobiną mąki ziemniaczanej, ale mi przypadła do gustu wersja z serkiem mascarpone, zwłaszcza, że serek podczas pieczenia wsiąka w mięciutkie ciasto! Hmmm… pyszności!