Kotleciki z kalafiora i kuskusu z ragù z cielęciny z letnimi pomidorami i młodą marchewką
- pół główki kalafiora
- kuskus
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- bułka tarta
- sól
- pieprz ziołowy
- majeranek
- olej rzepakowy do usmażenia
- 500 g cielęciny
- 1 cebula
- 2 duże pomidory (naprawdę duże lub 4-5 średnich)
- kilka młodych marchewek
- 1 cebula
- pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- pół łyżeczki majeranku
- szczypta pieprzu ziołowego
- 2-3 listki laurowe
- olej rzepakowy
- woda ewentualnie do rozcieńczenia sosu pomidorowego
Sposób przygotowania:
Gotowanie latem jest zupełnie inne. Pełne słodyczy pomidory, niezwykle aromatyczna natka pietruszki zerwana z ogródka teściowej i delikatne, słodkie młode marchewki… gdyby tak mogło być cały rok 🙂
W garnku żeliwnym rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego i podduszamy na nim cebulę z czosnkiem. Po chwili dodajemy cielęcinę pokrojoną w kostkę i chwilę przesmażamy całość tj. około 8-10 minut.
Dodajemy 2 pokrojone w niedbałą kostkę pomidory i dolewamy odrobinę wody. Z pomidorów powstanie przepyszny sos. Doprawiamy solą, pieprzem ziołowym, czosnkiem niedźwiedzim, majerankiem i listkami laurowymi, przykrywamy. Trzeba pamiętać, że cielęcina jest delikatnym mięsem i nie można przesadzić z ilością przypraw. Danie dusimy przez jakieś 15 minut na wolnym ogniu.
Kroimy młode marchewki na mniejsze cząstki i dodajemy do garnka, całość dusimy około 10 minut, ale już z lekko uchyloną pokrywką, żeby nadmiar płynu odparował, a sos nieco zgęstniał. Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Ragù z cielęciny z sosem z letnich pomidorów podajemy z delikatnymi kotlecikami z kalafiora i kuskusu. Jak przygotować takie kotleciki? Bardzo prosto.
Kuskus zalewamy wrzątkiem na około 1 cm ponad powierzchnię i czekamy aż napęcznieje. Różyczki z kalafiora gotujemy do miękkości, odcedzamy, a następnie ugniatamy na pure.
Pure z kalafiora mieszamy z napęczniałym kuskusem (kuskus najlepiej odsączyć na drobnym siteczku) i zostawiamy do przestudzenia. Dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem i dodajemy mąkę i bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy. Konsystencja powinna być lekko klejąca, ale dająca się z łatwością uformować.
Uformowany kotlecik obtaczamy delikatnie w bułce tartej i smażymy na złocisty kolor z obu stron.