Pikantne klopsiki z bobu z sosem pomidorowym

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 30 min. Ilość porcji: 2-4
SKŁADNIKI NA PIKANTNE KLOPSIKI Z BOBU:
  • małe opakowanie bobu
  • 5-6 łyżek kuskusu
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • około 2 łyżek bułki tartej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • biały pieprz
  • sól
SKŁADNIKI NA PROSTY SOS POMIDOROWY:
  • 2 duże pomidory (naprawdę duże lub 4-5 średnich, poza sezonem można zastąpić 1 puszką pomidorów)
  • pęczek natki pietruszki
  • pół młodego pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • sól
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Odczarować bób… za namową niespełna 2,5 letniej córeczki znajomych kupiłam na ryneczku bób. Stał kilka dni w lodówce, a ja zastanawiałam się po co właściwie go wzięłam i co z nim teraz zrobić…

Nigdy nie rozumiałam wszechobecnego zachwytu nad bobem (i nadal nie rozumiem). Sam w sobie jest dla mnie mdły, pozbawiony smaku i do tego ten zapach, ale odpowiednio doprawiony i przyrządzony może być naprawdę smaczny!

w miseczce, zanurzone w pomidorowym sosie znajdują się klopsiki z bobu
Pikantne klopsiki z bobu z sosem pomidorowym

Zaczynamy od ugotowania bobu – bób ugotowałam w osolonym wrzątku. Gotował się około 30 minut. Następnie odstawiłam go do przestudzenia i obrałam z łupinek.

kotleciki z boku krok po kroku
Pikantne klopsiki z bobu z sosem pomidorowym

Bób rozgniotłam widelcem na pastę. Dodałam kuskus, jajko, mąkę, bułkę tartą i doprawiłam suszonymi płatkami chili, czosnkiem niedźwiedzim, drobno posiekanym czosnkiem, pieprzem i solą. Całość dokładnie wymieszałam rękoma.

usmażone kotleciki z bobu
Pikantne klopsiki z bobu z sosem pomidorowym

Z gotowej masy ulepiłam klopsiki, które usmażyłam na złocisty kolor na oleju rzepakowym.

W międzyczasie uszykowałam sos pomidorowy.

kotleciki z bobu duszone w sosie pomidorowym, danie gotuje sie w pomarańczowym garnku żeliwnym
Pikantne klopsiki z bobu z sosem pomidorowym

W żeliwnym garnku rozgrzałam olej rzepakowy i podsmażyłam na nim drobno siekany czosnek i cienko pokrojonego młodego pora. Dodałam liście laurowe, ziarna pieprzu i ziarna ziela angielskiego. Całość chwilę przesmażyłam, następnie dodałam pokrojone pomidory. Sos poddusiłam przez 15 minut i dodałam do niego złociste pulpeciki z bobu i posiekaną natkę pietruszki.

Gorące, pikantne klopsiki z bobu będą doskonałe na późne śniadanie, wczesny obiad lub jako przekąska w pracy.

Podany czas przygotowania dania nie uwzględnia gotowania bobu.

w miseczce, zanurzone w pomidorowym sosie znajdują się klopsiki z bobu
Pikantne klopsiki z bobu z sosem pomidorowym
w miseczce, zanurzone w pomidorowym sosie znajdują się klopsiki z bobu
Pikantne klopsiki z bobu z sosem pomidorowym
w miseczce, zanurzone w pomidorowym sosie znajdują się klopsiki z bobu
Pikantne klopsiki z bobu z sosem pomidorowym
w miseczce, zanurzone w pomidorowym sosie znajdują się klopsiki z bobu
Pikantne klopsiki z bobu z sosem pomidorowym