Zupa szczawiowa zabielana mleczkiem kokosowym, podana z jajkiem na twardo

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 35 min. Ilość porcji: 4-6
SKŁADNIKI NA ZUPĘ SZCZAWIOWĄ Z MLECZKIEM KOKOSOWYM:
  • 1,5 l bulionu
  • pęczek szczawiu
  • 1 marchewka
  • 1 młody por
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2-3 listki laurowe
  • 3 łyżki mleczka kokosowego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej natki selera
  • sól
  • jajka na twardo (1 sztuka na porcję)

Sposób przygotowania:

Wypady na lokalny ryneczek, głównie po warzywa dla Bobiaczka, zawsze kończą się jakimś dodatkowym zakupem. Tym razem uśmiechnął się do mnie szczaw.

Zupa szczawiowa zabielana mleczkiem kokosowym, podana z jajkiem na twardo

Prosta zupa szczawiowa zabielana mleczkiem kokosowym podana z wiejskim jajkiem. Taka lekka wersja jest idealna na letnie, upalne popołudnia :), a jeśli potrzebujecie ją nieco „zagęścić” – można ją podać z purée ziemniaczanym.

W garnku delikatnie podgrzewamy bulion. W moim przypadku był to wywar na bazie indyka.

Do bulionu dodajemy warzywa pokrojone w pół talarki – marchewkę, pietruszkę i pora. Doprawiamy ziarnami ziela angielskiego, pieprzu i listkami laurowymi.

Zupę gotujemy około 20 minut na średnim ogniu.

Na koniec dodajemy posiekany pęczek szczawiu, 3 łyżki mleczka kokosowego i po łyżce natki pietruszki i natki selera. Całość gotujemy jeszcze około 5 minut i podajemy z jajkiem na twardo.

Zupa szczawiowa zabielana mleczkiem kokosowym, podana z jajkiem na twardo
Zupa szczawiowa zabielana mleczkiem kokosowym, podana z jajkiem na twardo
Zupa szczawiowa zabielana mleczkiem kokosowym, podana z jajkiem na twardo