Galette ze śliwkami, cynamonem i cukrem pudrem
SKŁADNIKI NA GALETTE ZE ŚLIWKAMI:
- około 350 ml mąki pszennej
- 100 ml kefiru
- 120 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 8-10 śliwek
- cynamon
- cukier puder
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Jakie ciasta najlepiej smakują latem? Te lekkie i pełne owoców!
Lekki i delikatny galette ze śliwkami – słodkie i miękkie ciasto połączone z aromatycznym i kwaskowym środkiem.
W misce łączymy mąkę z zimnym masłem, kefirem i cukrem pudrem. Ciasto jak najszybciej wyrabiamy rękoma. Jeśli masa w trakcie wyrabiania będzie zbyt lepka, podsypcie ją nieco mąką.
Gotową masę przekładamy do miseczki i wstawiamy do lodówki – można też je owinąć folią spożywczą lub przełożyć do zamykanego opakowania – szczególnie, jeśli w lodówce macie coś mocno aromatycznego, żeby ciasto nie przeszło zapachem jedzenia.
Ciasto chłodzimy około 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (z termoobiegiem).
Śliwki kroimy w plastry.
Na stolnicy rozwijamy kawałek papieru do pieczenia. Przekładamy na niego schłodzone ciasto, nieco podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na cienki placek. Na środku rozsypujemy równomiernie mąkę ziemniaczaną i układamy na niej plastry śliwek tak, żeby nieco na siebie zachodziły.
Układanie zaczynamy od środka i kończymy na około 2-3 centymetry od krawędzi. Ciasto zawijamy , a całość posypujemy cukrem pudrem i cynamonem.
Ciasto piekłam 45 minut. Ostatnie 10 minut piekłam w opcji grzanie od dołu, żeby ciasto ładnie się dopiekło na spodzie.
Przestudzone ciasto podajemy posypane cukrem pudrem. Ciasto możemy również podać z ulubionymi lodami.