Makaron ryżowy z wołowiną, zieloną fasolką, świeżym groszkiem i mleczkiem kokosowym
SKŁADNIKI NA MAKARON RYŻOWY Z WOŁOWINĄ I MLECZKIEM KOKOSOWYM:
- 1 opakowanie makaronu ryżowego
- 1 stek z wołowiny
- 6 łyżki sosu rybnego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka suszonych płatków chili
- sok z jednej limonki
- dymka
- fasolka szparagowa zielona
- groszek
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 2 ząbki czosnku
- olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
Są dania, do których mam szczególną miłość – to m. in. dania z makaronem. A jeśli dodamy do nich nieco orientu, to wówczas zajmują szczególne miejsce w moim kulinarnym sercu!
Stek z wołowiny marynujemy w mieszance: 3 łyżek sosu rybnego, 3 łyżek sosu sojowego, soku z jednej limonki, łyżeczce miodu i łyżeczce suszonych płatków chili. Składniki dobrze mieszamy i zanurzamy w nich dokładnie mięso. Wstawiamy na całą noc do lodówki.
Na godzinę przed przygotowaniem dania wyciągamy mięso z lodówki. Kiedy lekko się ogrzeje – kroimy stek na cieniutkie paseczki.
Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z informacją na opakowaniu, ale nie dogotowujemy go do końca – dojdzie w sosie.
Dobrze rozgrzewamy wok lub jak w moim przypadku – garnek żeliwny, który bardzo dobrze się sprawdza w przypadku takich dań w azjatyckim klimacie.
Na dno naczynia wlewamy odrobinę oleju rzepakowego i podsmażamy na nim drobno siekany czosnek razem z paskami marynowanej wołowiny. Wystarczy zaledwie 5 minut – cieniutko pokrojona wołowina szybko się obsmaży, a czosnek nie powinien się w tym czasie przypalić mimo wysokiej temperatury.
Dolewamy odrobinę wody – wystarczy około 150-200 ml – 3 łyżki sosu rybnego i dodajemy zieloną fasolkę szparagową. Całość gotujemy około 8 minut na większym ogniu – chodzi o to, żeby fasolka się podgotowała, a wołowina jeszcze delikatnie poddusiła.
Woda w trakcie duszenia ma odparować – nie chcemy rozcieńczyć za bardzo sosu, który za chwilę powstanie. Do garnka dolewamy zawartość puszki mleczka kokosowego. Całość delikatnie mieszamy i czekamy, aż się zagrzeje i delikatnie gotujemy około 6 minut. W międzyczasie sprawdzamy fasolkę – powinna być jędrna – uważamy, żeby się nie rozgotowała!
Na koniec do garnka dodajemy ugotowany al dente makaron ryżowy, posiekaną dymkę i groszek. Całość mieszamy, gotujemy 2 minuty i podajemy.
Danie na końcu posypujemy uprażonymi i posiekanymi orzeszkami pinii.
Czas przygotowania dania nie obejmuje czasu marynowania mięsa.