Czekoladowy tort z malinami i konfiturą z czarnej porzeczki

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 50 min. Ilość porcji: kilka

SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWY TORT Z MALINAMI I KONFITURA Z CZARNEJ PORZECZKI:

  • około 1/4 opakowania mieszanki na biszkopt od PIEKARNI POLFEM
  • 6 jajek
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki kakao w proszku (plus odrobina kakao do wysypania formy do pieczenia)
  • kawałek masła do posmarowania formy
  • konfitura z czarnej porzeczki do posmarowania biszkoptu
  • wiórki kokosowe do posypania na wierzchu
  • maliny do ułożenia na wierzchu
  • odrobina gorzkiej czekolady do posypania na wierzchu

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

  • 2 serki mascarpone
  • odrobina mleka roślinnego
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:

Przez całą ciążę miałam kategoryczny zakaz jedzenia słodyczy (i nie tylko – w końcu lista była całkiem spora!). Po kilku miesiącach omijania różnych przysmaków – zamarzyłam, że jak już wszystko wróci do „normy” zjem wielki i słodki tort czekoladowy, z czekoladowym kremem i posypany czekoladą! Po kolejnych 7 miesiącach nadeszła idealna okazja, żeby w końcu ziścić to pragnienie – zaczynamy urlop, odwiedza nas ciocia i nasz Bobiaczek ma 7 miesięcy!

O mamo, jak ten czas leci!

czekoladowy tort  z czekoladowym kremem udekorowany malinami, wiórkami kokosowymi i drobinkami tartek czekolady
Czekoladowy tort z malinami i konfiturą z czarnej porzeczki

Tort szykujemy w kilku etapach – i choć każdy z nich jest prosty to całość zajmuje nawet 2 dni.

Dlaczego aż tyle? Pierwszego dnia pieczemy biszkopt i odstawiamy do przestudzenia, drugiego dnia przekładamy biszkopt kremem i wstawiamy do lodówki, a trzeciego dnia możemy rozkoszować się jego smakiem 🙂

Czekoladowy biszkopt bezglutenowy:

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.

Żółtka, za pomocą miksera dobrze napowietrzamy i jednocześnie ucieramy z cukrem pudrem. Poświęćmy na tę czynność kilka minut.

Do utartych żółtek dodajemy kakao, olej kokosowy i mieszankę na biszkopt (kupisz tutaj). Całość dokładnie mieszamy za pomocą miksera. Masa będzie dość zbita.

Do kakaowej masy ciasta za pomocą szpatułki lub łyżki dodajemy część ubitych białek i delikatnie łączymy składniki. Początkowo ciężko połączyć wszystko, ale po chwili będzie już znacznie łatwiej. Ubite białka najlepiej dodawać w 2-3 partiach.

Masę na czekoladowy biszkopt wylewamy do formy nasmarowanej tłuszczem i obsypanej kakao. Ja wykorzystałam tortownicę, której dno dodatkowo wyłożyłam papierem do pieczenia.

Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut (lub do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawiamy go na chwilę w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie wyciągamy go na kratkę do całkowitego wystudzenia.

za pomocą łopatki do ciasta wyciągany jest kawałek czekoladowego tortu z czekoladowym kremem
Czekoladowy tort z malinami i konfiturą z czarnej porzeczki

Czekoladowy krem i złożenie tortu:

Biszkopt rozcinamy, smarujemy konfiturą z czarnej porzeczki i przekładamy kremem czekoladowym, czyli łączymy serek mascarpone z odrobiną mleka roślinnego, cukrem pudrem, rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą i kakao. Całość dokładnie mieszamy, żeby krem był puszysty.

Wierzch tortu posypujemy wiórkami kokosowymi, dodajemy owoce i jeszcze odrobinę czekolady.

Przed podaniem tort chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.

na białym talerzyku do ciasta stoi  kawałek czekoladowego tortu z czekoladowym kremem, czekoladowy biszkopt przełożony jest konfiturą z czarnej porzeczki
Czekoladowy tort z malinami i konfiturą z czarnej porzeczki
czekoladowy tort  z czekoladowym kremem udekorowany malinami, wiórkami kokosowymi i drobinkami tartek czekolady
Czekoladowy tort z malinami i konfiturą z czarnej porzeczki
na białym talerzyku do ciasta stoi  kawałek czekoladowego tortu z czekoladowym kremem
Czekoladowy tort z malinami i konfiturą z czarnej porzeczki