Tarta śniadaniowa z jogurtem greckim, syropem z agawy i figami (bez pieczenia)
SKŁADNIKI NA TARTĘ ŚNIADANIOWĄ BEZ PIECZENIA - SPÓD:
- pół kubka namoczonych daktyli
- około 180 g herbatników (zwykłe, bez cukru)
- pół kubka migdałów
SKŁADNIKI NA TARTĘ ŚNIADANIOWĄ BEZ PIECZENIA – WYPEŁNIENIE:
- 400 ml jogurtu greckiego (lub innego jogurtu, ale gęstego)
- 1,5 łyżki syropu z agawy
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 2 figi
- kilka listków mięty
Sposób przygotowania:
Też już macie dość jogurtu z owocami w miseczce? A może potrzebujecie jakiegoś sposobu, żeby przekonać bliskich, że zwykły jogurt z owocami może być naprawdę smaczny? Może przygotujcie im tartę na śniadanie z jogurtem i figami (lub innymi ulubionymi owocami).
W blenderze łączymy pokruszone herbatniki z migdałami i namoczonymi daktylami. Moje daktyle wprawdzie moczyły się całą noc, ale powinno wystarczyć około 20 minut moczenia.
Po dokładnym zblendowaniu wszystkich składników na spód powstanie nam lekko sypka, ale mokra i bardzo lepka masa. Przesypujemy ją do formy na tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem) i dokładnie wylepiamy palcami, mocno dociskając.
Gotowy spód wkładamy na 15-20 minut do lodówki.
W misce łączymy gęsty jogurt grecki z syropem z agawy i aromatem waniliowym. Dokładnie mieszamy. Jogurtową masę wylewamy na spód go tarty.
Całość dekorujemy cząstkami dojrzałej figi i listkami mięty.
Uwaga – czas przygotowania tarty nie uwzględnia czasu namaczania daktyli.