Krucha tarta z dynią i tofu na spodzie z daktyli i orzechów włoskich
SKŁADNIKI NA SPÓD DO KRUCHEJ TARTY:
- 100 g namoczonych daktyli
- około 200 g mieszanki na ciasto kruche od POLFEM
- garść orzechów włoskich
- około 7 łyżek oleju kokosowego
SKŁADNIKI NA FARSZ DO KRUCHEJ TARTY:
- 250 g tofu
- 200 ml pure z upieczonej dyni
- sok z połowy cytryny
- skórka z całej cytryny
- 2-3 łyżki syropu z agawy
Sposób przygotowania:
Od jakiegoś czasu coraz częściej sięgam po przepisy wegetariańskie lub wegańskie. Te wegańskie są nie lada wyzwaniami w kuchni, bo w końcu jak tu zastąpić jajko? A da się i to w bardzo prosty sposób! Istnieje też pewnego rodzaju obawa, że smak lub konsystencja będą inne… bzdura! Tak więc obalamy kulinarne mity i szykujemy wegańskie ciasto 🙂
Do blendera wkładamy namoczone daktyle, dodajemy orzechy i 4 łyżki oleju kokosowego. Całość dokładnie blendujemy.
Gotową pulpę daktylowo-orzechową przekładamy do miski, dodajemy mieszankę na ciasto kruche (możesz kopić tutaj) i wyrabiamy ciasto rękoma. W trakcie wyrabiania dodajemy jeszcze 2-3 łyżki oleju kokosowego. Ciasto ma być wilgotne, ale lepkie jednocześnie.
Piekarnik nagrzewamy do 185 stopni z termoobiegiem.
Gotowe ciasto na spód do tarty przekładamy do formy w której będziemy piec tartę. Dokładnie wylepiamy palcami dociskając ciasto do formy.
Spód tarty pieczemy przez 25 minut w nagrzanym piekarniku.
W tym czasie możemy przygotować farsz do ciasta. W blenderze dokładnie mielimy tofu z pure z dyni. Jak przygotować pure z dyni – zobaczcie w tym przepisie. Gotową masę przekładamy do miski, dodajemy sok i skórkę z cytryny, syrop z agawy i dokładnie mieszamy.
Gotowy farsz przekładamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut. Po tym czasie tartę wyciągamy i studzimy, a następnie wkładamy na godzinę do lodówki.
Ciasto przed podaniem polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i dekorujemy figami. Możemy również polać ją karmelem.
Uwaga – podany czas przygotowania ciasta nie uwzględnia jego studzenia i chłodzenia.