Krucha tarta z dynią i tofu na spodzie z daktyli i orzechów włoskich

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 55 min. Ilość porcji: kilka

SKŁADNIKI NA SPÓD DO KRUCHEJ TARTY:

  • 100 g namoczonych daktyli
  • około 200 g mieszanki na ciasto kruche od POLFEM
  • garść orzechów włoskich
  • około 7 łyżek oleju kokosowego

SKŁADNIKI NA FARSZ DO KRUCHEJ TARTY:

  • 250 g tofu
  • 200 ml pure z upieczonej dyni
  • sok z połowy cytryny
  • skórka z całej cytryny
  • 2-3 łyżki syropu z agawy

Sposób przygotowania:

Od jakiegoś czasu coraz częściej sięgam po przepisy wegetariańskie lub wegańskie. Te wegańskie są nie lada wyzwaniami w kuchni, bo w końcu jak tu zastąpić jajko? A da się i to w bardzo prosty sposób! Istnieje też pewnego rodzaju obawa, że smak lub konsystencja będą inne… bzdura! Tak więc obalamy kulinarne mity i szykujemy wegańskie ciasto 🙂

krucha tarta z farszem z dyni i tofu z figami, polana roztopioną czekoladą

Do blendera wkładamy namoczone daktyle, dodajemy orzechy i 4 łyżki oleju kokosowego. Całość dokładnie blendujemy.

Gotową pulpę daktylowo-orzechową przekładamy do miski, dodajemy mieszankę na ciasto kruche (możesz kopić tutaj) i wyrabiamy ciasto rękoma. W trakcie wyrabiania dodajemy jeszcze 2-3 łyżki oleju kokosowego. Ciasto ma być wilgotne, ale lepkie jednocześnie.

spód do kruchej tarty
Krucha tarta z dynią i tofu

Piekarnik nagrzewamy do 185 stopni z termoobiegiem.

Gotowe ciasto na spód do tarty przekładamy do formy w której będziemy piec tartę. Dokładnie wylepiamy palcami dociskając ciasto do formy.

Spód tarty pieczemy przez 25 minut w nagrzanym piekarniku.

W tym czasie możemy przygotować farsz do ciasta. W blenderze dokładnie mielimy tofu z pure z dyni. Jak przygotować pure z dyni – zobaczcie w tym przepisie. Gotową masę przekładamy do miski, dodajemy sok i skórkę z cytryny, syrop z agawy i dokładnie mieszamy.

farsz z dyni i tofu do tarty
Krucha tarta z dynią i tofu

Gotowy farsz przekładamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut. Po tym czasie tartę wyciągamy i studzimy, a następnie wkładamy na godzinę do lodówki.

Ciasto przed podaniem polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i dekorujemy figami. Możemy również polać ją karmelem.

Uwaga – podany czas przygotowania ciasta nie uwzględnia jego studzenia i chłodzenia.

Krucha tarta z dynią i tofu
Krucha tarta z dynią i tofu
Krucha tarta z dynią i tofu
Krucha tarta z dynią i tofu