Mini szarlotki z budyniem jaglanym i duszonymi jabłkami z cynamonem
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 800 ml mąki pszennej
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru pudru
- 300 g masła
SKŁADNIKI NA FARSZ Z DUSZONYCH JABŁEK Z CYNAMONEM:
- jabłka
- cynamon
- syrop z agawy
- masło
- sok z cytryny
SKŁADNIKI NA BUDYŃ JAGLANY:
- 0,5 kubka kaszy jaglanej
- zimna woda
- 2 kubki mleka roślinnego
- syrop z agawy
- 150 ml kefiru
- niepełna łyżeczka aromatu waniliowego
Sposób przygotowania:
Połączenie kruchego ciasta z duszonymi jabłkami i budyniem jaglanym to chyba będzie moje odkrycie tej jesieni 🙂
Odkąd zaczęłam robić budyń jaglany według przepisu Dominiki Wójcik, szukałam pomysłu na jego zastosowanie, bo jest naprawdę przepyszny. U nas to weekendowy deser od kilku tygodni – jestem absolutnie w nim zakochana! Powstają wersje dla nas – budyń czekoladowy, waniliowy i wersje dla Piotrka z dodatkiem słodkich owoców np. banana.
Budyń jaglany z przepisu od Dominiki Wójcik – Jarzynova:
Kasze jaglaną wsypujemy do miseczki i zalewamy zimną wodą. Będziemy ją moczyć przez 8 godzin. Następnie kaszę odcedzamy na drobnym sitku i chwilę płuczemy.
Kaszę jaglaną gotujemy około 30 minut w mleku roślinnym na wolnym ogniu i pod przykryciem. Sugerowane jest mleko kokosowe, ale robiłam też z owsianym i ryżowym.
Ugotowaną kaszę, jeszcze ciepłą, przelewamy do kielicha blendera i miksujemy na gładko z dodatkami tj. z kefirem, syropem z agawy i odrobiną aromaty waniliowego. Wszystkie składniki dodawałam w trakcie blenderowania.
Gotowy budyń przelewamy do miseczek lub wlewamy do słoiczków i zjadamy w przeciągu 2ch dni 🙂
Kruche ciasto:
Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło, cukier puder, jajko i szczyptę soli. Zagniatamy składniki rękoma, żeby wszystko się połączyło.
Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 20 minut.
Schłodzone ciasto możemy podzielić na 3-4 części i każdą po kolei wyciągać z lodówki, rozwałkowywać na cienki placek i wycinać z niego kółka. Pamiętajcie, żeby kół była zawsze parzysta ilość.
Duszone jabłka:
W garnku podsmażamy na maśle jabłka pocięte w niedbałą kostkę. Doprawiamy kilkoma kroplami soku z cytryny i cynamonem. Jabłka w zdecydowanej większości, w trakcie smażenia porozpadają się na mus. Kiedy będą prawie gotowe próbujemy i zgodnie z potrzebą dosładzamy całość syropem z agawy.
Nadmiar jabłuszek możecie zamknąć w słoiczkach – będą w sam raz do ciast lub nalesników. Do samego przepisu wystarczy niewielki słoiczek (około 18 łyżeczek musu z jabłek.
Mini szarlotki z budyniem jaglanym i duszonymi jabłkami:
Na połowę wyciętych kółek z kruchego ciasta nakładamy po łyżeczce budyniu jaglanego i musu z duszonych jabłek. Delikatnie nakładamy drugie kółko i brzegi dociskamy mocno palcami, a następnie zawijamy w dekoracyjną falbankę. Można użyć dowolnego wzoru, należy tylko pamiętać, żeby brzegi ciasta dobrze się skleiły, inaczej w trakcie pieczenia budyń może wypłynąć z ciastek.
Gotowe ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, z góry nakłuwamy nożem i smarujemy rozkłóconym jajkiem zmieszanym z odrobiną mleka.
Mini szarlotki pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w opcji z grzaniem od dołu.