Świąteczne paszteciki drożdżowe na cztery sposoby do podania
SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:
- 800 ml mąki pszennej (to około 500 g)
- 1 łyżeczka cukru
- 7 g drożdży instant
- 180 ml mleka roślinnego (ciepłego)
- 2 jajka
- 30 g roztopionego masła
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Drożdżowe paszteciki przygotowane na cztery różne sposoby. Będą idealnie pasować do wigilijnego barszczu, czy zupy grzybowej, ale możemy je podać jako przekąska. Najlepsze są lekko wystudzone, zaraz po upieczeniu, ale na drugi dzień ciasto nadal było miękkie.2
Ciasto drożdżowe:
W dużej misce łączymy mąkę pszenną wraz z drożdżami, cukrem i szczyptą soli. Składniki suche mieszamy za pomocą trzepaczki i dodajemy ciepłe mleko, roztopione masło i jajka. Całość dokładnie zagniatamy i chwile wyrabiamy.
Gotowe ciasto zostawiamy na mniej więcej 2 godziny w misce przykrytej ściereczką w ciepłym miejscu żeby wyrosło.
Po tym czasie przekładamy ciasto na stolnice, lekko wyrabiamy je rękoma i dzielimy na pół. Pamiętajcie, żeby w trakcie nie dosypywać za dużo mąki, ponieważ paszteciki mogą się mocno stwardnieć na drugi dzień. Każdą z połówek rozwałkowujemy na duży prostokąt, który przecinamy wzdłuż. Mniej więcej pośrodku każdej z połówek układamy farsz, a następnie zakładamy ciasto tak, żeby powstał rulon.
Gotowe rulony obracamy łączeniem do spodu, smarujemy roztrzepanym jajkiem z obrobią mleka i kroimy na paszteciki szerokości około 2 centymetrów. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem.
Paszteciki możemy udekorować np. sezamem lub makiem.
Paszteciki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (z termoobiegiem) przez 30 minut.
Poniżej znajdziecie kilka pomysłów na farsz do pasztecików:
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami:
Składniki:
kilka pieczarek
tymianek suszony
pieprz ziołowy
sól
olej do smażenia
Pieczarki drobniutko siekamy i przesmażamy na patelni z odrobiną oleju. Doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i suszonym tymiankiem. Smażymy kilka minut.
Paszteciki drożdżowe z boczniakiem:
Składniki:
boczniakiem
rozmaryn suszony
pieprz ziołowy
sól
olej do smażenia
Boczniaki kroimy na mniejsze cząstki, a następie siekamy na drobne kawałki. Grzyby przesmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu i doprawiamy suszonym rozmarynem, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i smażymy kilka minut.
Paszteciki drożdżowe z kiszoną kapustą:
Składniki:
800 g kiszonej kapusty
majeranek
posiekana natka pietruszki
pieprz ziołowy
400 ml pomidorów w puszce krojonych
sól
Kapustę kiszoną po wyjęciu z pojemnika próbujemy. Jeśli jest zbyt kwaśna – można ją delikatnie przepłukać wodą.
Kapustę przekładamy na deskę i drobno szatkujemy. Przekładamy do garnka, dolewamy wody, doprawiamy majerankiem i drobno krojoną natką pietruszki i dusimy z lekko uchyloną pokrywką około 3 godziny na wolnym ogniu – w międzyczasie dolewając wody zgodnie z zapotrzebowaniem.
Następnie dodajemy puszkę krojonych pomidorów i całość dokładnie mieszamy. Kapustę dusimy nadal, ale już bez przykrycia – żeby nadmiar płynów odparował.
Gotową i odparowaną kapustę przekładamy na bawełnianą ściereczkę kuchenną i wyciskamy z niej pozostały płyn.
Paszteciki drożdżowe z kiszoną kapustą i pieczarkami:
Farsz został przygotowany z połączenia dwóch powyższych przepisów: z pieczarek i z kapusty kiszonej.