Świąteczne paszteciki drożdżowe na cztery sposoby do podania

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 160 min. Ilość porcji: kilka

SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:

  • 800 ml mąki pszennej (to około 500 g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 7 g drożdży instant
  • 180 ml mleka roślinnego (ciepłego)
  • 2 jajka
  • 30 g roztopionego masła
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Drożdżowe paszteciki przygotowane na cztery różne sposoby. Będą idealnie pasować do wigilijnego barszczu, czy zupy grzybowej, ale możemy je podać jako przekąska. Najlepsze są lekko wystudzone, zaraz po upieczeniu, ale na drugi dzień ciasto nadal było miękkie.2

Paszteciki drożdżowe z boczniakami, kapustą kiszoną, pieczarkami  leżą na białym półmisku
Świąteczne paszteciki drożdżowe z boczniakami, kapustą kiszoną lub pieczarkami

Ciasto drożdżowe:

W dużej misce łączymy mąkę pszenną wraz z drożdżami, cukrem i szczyptą soli. Składniki suche mieszamy za pomocą trzepaczki i dodajemy ciepłe mleko, roztopione masło i jajka. Całość dokładnie zagniatamy i chwile wyrabiamy.

Gotowe ciasto zostawiamy na mniej więcej 2 godziny w misce przykrytej ściereczką w ciepłym miejscu żeby wyrosło.

Po tym czasie przekładamy ciasto na stolnice, lekko wyrabiamy je rękoma i dzielimy na pół. Pamiętajcie, żeby w trakcie nie dosypywać za dużo mąki, ponieważ paszteciki mogą się mocno stwardnieć na drugi dzień. Każdą z połówek rozwałkowujemy na duży prostokąt, który przecinamy wzdłuż. Mniej więcej pośrodku każdej z połówek układamy farsz, a następnie zakładamy ciasto tak, żeby powstał rulon.

ciasto drożdżowe rozwałkowane na drewnianej stolnicy z farszem z grzybów
Świąteczne paszteciki drożdżowe z pieczarkami, boczniakami lub kapustą kiszoną – przygotowane ciasto drożdżowe rozwałkowujemy, układamy farsz i zawijamy w długi rulon

Gotowe rulony obracamy łączeniem do spodu, smarujemy roztrzepanym jajkiem z obrobią mleka i kroimy na paszteciki szerokości około 2 centymetrów. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem.

Paszteciki możemy udekorować np. sezamem lub makiem.

Paszteciki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (z termoobiegiem) przez 30 minut.

Poniżej znajdziecie kilka pomysłów na farsz do pasztecików:

Paszteciki drożdżowe z pieczarkami:

paszteciki drożdżowe z grzybami na białym półmisku
Świąteczne paszteciki drożdżowe z pieczarkami i boczniakami

Składniki:

kilka pieczarek

tymianek suszony

pieprz ziołowy

sól

olej do smażenia

Pieczarki drobniutko siekamy i przesmażamy na patelni z odrobiną oleju. Doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i suszonym tymiankiem. Smażymy kilka minut.

Paszteciki drożdżowe z boczniakiem:

paszteciki drożdżowe z grzybami na białym półmisku
Świąteczne paszteciki drożdżowe z pieczarkami i boczniakami

Składniki:

boczniakiem

rozmaryn suszony

pieprz ziołowy

sól

olej do smażenia

Boczniaki kroimy na mniejsze cząstki, a następie siekamy na drobne kawałki. Grzyby przesmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu i doprawiamy suszonym rozmarynem, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i smażymy kilka minut.

Paszteciki drożdżowe z kiszoną kapustą:

paszteciki drożdżowe z kapustą kiszoną grzybami na białym półmisku, posypane sezamem
Świąteczne paszteciki drożdżowe z kapustą kiszoną

Składniki:

800 g kiszonej kapusty

majeranek

posiekana natka pietruszki

pieprz ziołowy

400 ml pomidorów w puszce krojonych

sól

Kapustę kiszoną po wyjęciu z pojemnika próbujemy. Jeśli jest zbyt kwaśna – można ją delikatnie przepłukać wodą.

Kapustę przekładamy na deskę i drobno szatkujemy. Przekładamy do garnka, dolewamy wody, doprawiamy majerankiem i drobno krojoną natką pietruszki i dusimy z lekko uchyloną pokrywką około 3 godziny na wolnym ogniu – w międzyczasie dolewając wody zgodnie z zapotrzebowaniem.

Następnie dodajemy puszkę krojonych pomidorów i całość dokładnie mieszamy. Kapustę dusimy nadal, ale już bez przykrycia – żeby nadmiar płynów odparował.

Gotową i odparowaną kapustę przekładamy na bawełnianą ściereczkę kuchenną i wyciskamy z niej pozostały płyn.

Paszteciki drożdżowe z kiszoną kapustą i pieczarkami:

Farsz został przygotowany z połączenia dwóch powyższych przepisów: z pieczarek i z kapusty kiszonej.

paszteciki drożdżowe z kapustą kiszoną grzybami na białym półmisku, posypane sezamem
Świąteczne paszteciki drożdżowe z kapustą kiszoną
Świąteczne paszteciki drożdżowe z pieczarkami i boczniakami
pasztecik drożdżowy z kapustą kiszoną grzybami trzymany przez kobiecą dłoń nad miską z czerwonym barszczem
Świąteczne paszteciki drożdżowe z kapustą kiszoną – idealne do wigilijnego barszczu
paszteciki drożdżowe z kapustą kiszoną grzybami na białym półmisku, posypane sezamem
Świąteczne paszteciki drożdżowe z kapustą kiszoną