Krokiety z pieczarkami i duszonym na maśle porem

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 50 min. Ilość porcji: kilka

SKŁADNIKI NA KROKIETY Z PIECZARKAMI I POREM:

  • pół opakowania mieszanki na naleśniki od POLFEM
  • 2 jajka
  • 90 ml mleka roślinnego
  • woda do dopełnienia
  • około 20 ml oleju roślinnego
  • pieczarki
  • por
  • masło
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Na Świątecznym stole nie może zabraknąć naleśników – duszone na maśle pieczarki z porem zawinięte w delikatne i cieniutkie naleśniki na pewno Was nie rozczarują 🙂

Ciasto na naleśniki:

Krokiety z pieczarkami i duszonym na maśle porem – krok 1 – smażymy naleśniki

W misce łączymy mieszankę na naleśniki od piekarni POLFEM (kupisz tutaj) razem z jajkami, mlekiem, wodą i odrobiną oleju roślinnego. Dodajemy szczyptę soli i odrobinę świeżo mielonego pieprzu i całość mieszamy na jednolitą masę.

Naleśniki kolejno smażymy na rozgrzanej patelni.

Farsz do krokietów:

pokrojone pieczarki, pokrojony por, blat kuchenny
Krokiety z pieczarkami i duszonym na maśle porem – krok 2 – szykujemy farsz

Umytego pora przecinamy wzdłuż na pół, a potem każdą z połówek jeszcze na pół. Ćwiartki pora kroimy w cienkie paseczki. Pieczarki oczyszczamy i drobno siekamy – najpierw w plastry, później w słupki, a następnie w kosteczkę.

Na patelni rozgrzewamy masło z odrobiną oleju (żeby masło się nie przypaliło, można użyć masła klarowanego). Podsmażamy na nim pora razem z pieczarkami. W trakcie smażenia doprawiamy całość szczyptą soli i świeżo mielonego pieprzu.

smażenie farszu do naleśników, patelnia na płycie indukcyjnej, gotowy farsz
Krokiety z pieczarkami i duszonym na maśle porem – krok 2 – szykujemy farsz

Farsz dusimy na maśle około 15 minut na średniej mocy kuchenki.

Gotowy farsz przekładamy do miseczki.

Krokiety z pieczarkami i duszonym porem:

Chyba największym sekretem dobrze zawiniętych krokietów, które nie rozrywają się i nie pękają, są elastyczne i cienkie naleśniki. Mi chwilę zajęło po zmianie patelni na mniejszą, żeby wymierzyć ile ciasta muszę nabrać w chochelkę, żeby naleśnik był perfekcyjny.

zwijanie naleśników na krokiety krok po kroku
Krokiety z pieczarkami i duszonym na maśle porem – krok 3 – zwijamy krokiety

Na brzegu naleśnika nakładamy farsz – mój naleśnik nie jest za duży, więc były to 2 łyżeczki na placek. Następnie zawijamy boki naleśnika do środka i całość rolujemy od strony farszu, aż placek ładnie się zwinie w ciasny rulonik – jak na zdjęciach.

Zwinięte krokiety przesmażamy na złocisty kolor z obu stron.

Na stronie znajdziecie również przepis na naleśniki z niedzianiem z kapusty kiszonej i boczniaków w lekko ostrej wersji za sprawą pikantnej pasty sambal.

krokiety z pieczarkami i porem na świątecznym stole
Krokiety z pieczarkami i duszonym na maśle porem
złociste krokiety leżą na białym półmisku
Krokiety z pieczarkami i duszonym na maśle porem
przecięty krokiet z pieczarkami i porem na białym talerzu
Krokiety z pieczarkami i duszonym na maśle porem