Czekoladowe ciasteczka z orzechami włoskimi

Trudność: łatwe Czas przygotowania: około 50 min. Ilość porcji: kilka

SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWE CIASTECZKA Z ORZECHAMI:

  • 70 g masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 jajko
  • 150 ml mąki gryczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Ciastek czekoladowych nigdy dość! Lekkie ciasteczka czekoladowe z orzechami – sami sprawdźcie, jak szybko znikną z waszej puszki na słodkości 🙂

ciasteczka czekoladowe z orzechami włoskimi w białej miseczce
Czekoladowe ciasteczka z orzechami

W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę z dodatkiem masła i chlustem roślinnego mleka. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Do miski wsypujemy mąkę gryczaną, kakao, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodajemy jajko i mieszamy za pomocą miksera. Podczas mieszania wlewamy rozpuszczoną gorzką czekoladę z masłem. Mieszamy tak długa, aż masa stanie się jednolita i gęsta, ale płynna.

męska dłoń trzyma kawałek czekoladowego ciasteczka i zanurza go w szklanym kubeczku z mlekiem, ciasteczka czekoladowe w białej miseczce
Czekoladowe ciasteczka z orzechami

Do czekoladowej masy dodajemy pokrojone orzechy włoskie i mieszamy wszystko łyżką.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (z termoobiegiem).

Czekoladową masę z orzechami nakładamy za pomocą dwóch łyżek na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na jedną blachę wchodzi 9 ciastek. W trakcie pieczenia ciasteczka się lekko „rozleją”, więc zostawcie nieco przestrzeni pomiędzy nimi.

ciasteczka czekoladowe z orzechami włoskimi w białej miseczce
Czekoladowe ciasteczka z orzechami

Ciasteczka pieczemy 15 minut, a następnie przekładamy je na kratkę do przestudzenia.

Po upieczeniu ciasteczka będą miękkie, a następnie zrobią się chrupiące z wierzchu i wciąż mięciutkie w środku, ale nie martwcie się, bo na drugi dzień stają się całe mięciutkie i znikają w błyskawicznym tempie!

Mąkę gryczaną znajdziecie tutaj.

Uwaga! Jeśli zdarzy się Wam dodać za dużo mąki, lub sypnąć nieco więcej cukru 😉 , albo użyć innej mąki, bo w końcu każda mąka chłonie inną ilość płynów i masa wyjdzie Wam bardzo gęsta – jak mokry piach – dolejcie odrobinę mleka, żeby ją nieco rozrzedzić 🙂

ciasteczka czekoladowe z orzechami włoskimi w białej miseczce
Czekoladowe ciasteczka z orzechami