Naleśniki gryczane z duszonym jarmużem, porem, serem burrata i prażonym słonecznikiem
SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI GRYCZANE:
- 200 ml maki gryczanej
- 100 ml mleka migdałowego
- 150 ml wody
- 2 jajka
- sól
- olej do smażenia
SKŁADNIKI NA NADZIENIE DO NALEŚNIKÓW:
- ser burrata
- spora garść porwanego drobno jarmużu (można użyć mrożonego)
- 1-2 ząbki czosnku
- kawałek pora
- masło
- sól
- świeżo mielony pieprz
- słonecznik łuskany (do podania)
- 2-3 łyżki wody (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Pamiętam, jak w czasach liceum chodziło się na naleśniki z serem pleśniowym, szpinakiem i prażonym słonecznikiem do jednego ze szczecińskich lokali… naleśników już nie ma, pozostało tylko wspomnienie, za to lokal istnieje nadal, choć przez lata przeszedł kilka zmian. Tak oto powstał przepis z sentymentem…
Gryczane placki podane z przepysznym serem burrata, aromatyczny, duszonym jarmużem z dodatkiem pora i prażonym słonecznikiem.
Będą idealnym jesienno-zimowym bardzo późnym śniadaniem jedzonym leniwie w weekendowe przedpołudnie 😉
Ciasto na naleśniki
W misce łączymy mąkę gryczaną z mlekiem, wodą, jajkami i odrobiną soli. Składniki dokładnie mieszamy.
Gotowe ciasto za pomocą chochli wlewamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczyku i smażymy placek za plackiem z obu stron. Rumiane naleśniki przekładamy na talerz.
Z tych proporcji powinno wyjść około 10-12 naleśników smażonych na małej patelni o średnicy 20 cm.
Jarmuż duszony z porem i czosnkiem
Na rozgrzanej patelni, na maśle podsmażamy pociętego w pół talarki pora. Kiedy lekko zmięknie, dodajemy drobno siekany czosnek – można przecisnąć ząbki czosnku przez praskę. Chwile mieszamy. Smażąc czosnek zawsze uważajcie, żeby się nie przypalił – przypalony daje nieprzyjemny, gorzki smak.
Do podsmażonego pora z czosnkiem dodajemy jarmuż – używając świeżego porostu porwijcie odrobinę liści, mrożony wystarczy lekko zgnieść w opakowaniu, żeby się połamał i wrzucić na patelnię. Spokojnie możecie dodać taką dobrą garść – jarmuż podczas smażenia zredukuje swoją objętość. Można dodać odrobinę wody (2-3 łyżki) jeśli łodyżki jarmużu są za grube i wymagają nieco dłuższego duszenia na patelni.
Całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, dokładnie mieszamy i możemy przełożyć do miseczki.
Gryczane naleśniki z duszonym jarmużem, porem, serem burrata i prażonym słonecznikiem
Chyba nie ma nic przyjemniejszego, jak samemu skomponować swoje danie.
Na stole stawiamy talerz z gryczanymi naleśnikami, miskę z duszonym jarmużem z dodatkiem pora i czosnku, ser burrata i uprażone nasiona słonecznik (słonecznik wsypujemy na rozgrzaną, suchą patelnie i chwilę prażymy, co jakiś czas mieszając, aż ziarenka zaczną się lekko rumienić, wówczas szybko przekładamy zawartość patelni do miseczki – pozostawiając nasionka na patelni, możemy je spalić).
Naleśniki gryczane podajemy z odrobiną sera burrata, odrobiną duszonego jarmużu i posypujemy prażonym słonecznikiem. To w jakich ilościach i czego nałożycie do środka zależy już tylko od Was 🙂
Mąkę gryczaną możecie zamówić tutaj.