Mini ptysie z jaglanym kremem migdałowym

Trudność: łatwe Czas przygotowania: 120 min. Ilość porcji: kilka

SKŁADNIKI NA CIASTO PTYSIOWE:

  • 250 ml wody
  • 120 g masła
  • 200 ml mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • cukier puder do posypania
  • /ul>

SKŁADNIKI NA JAGLANY KREM MIGDAŁOWY:

  • 1/2 kubka kaszy jaglanej
  • zimna woda do namoczenia kaszy
  • 2 kubki mleka migdałowego
  • 1 niepełna łyżka ekstraktu z migdałów
  • 2 łyżki pokruszonych płatków migdałów
  • 4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Na każdym dobrym przyjęciu, poza przystawkami i daniami, nie może zabraknąć deseru! Mini ptysie z migdałowym kremem jaglanym sprawdzą się idealnie, szczególnie, jeśli planujecie spotkanie w gronie bliskich „na stojąco,” na którym zaserwujecie finger foods.

Niezależnie od okazji – stosik mini ptysiów oprószonych cukrem pudrem zawsze wygląda imponująco!

na szklanej paterze leżą ptysie z budyniem jaglanym obsypane cukrem pudrem
Mini ptysie z jaglanym kremem migdałowym

Ciasto parzone

Ciasto parzone na ptysie to rodzaj ciasta otrzymanego z zaparzonej mąki pszennej z dodatkiem wody i tłuszczu – brzmi bardzo skomplikowanie? W rzeczywistości jest bardzo proste do zrobienia!

W garnku podgrzewamy wodę z masłem i solą. Do gotującej się wody dodajemy mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką. Kiedy ciasto zacznie ładnie odchodzić od brzegów garnka, można je przełożyć do miski i poczekać aż ostygnie.

Do przestudzonej masy dodajemy jajka – jedno po drugim – cały czas mieszając.

Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i przy użyciu ozdobnej tylko nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

rękaw cukierniczy napełniony masą ciasta ptysiowego, blacha wyłożona papierem do pieczenia z wyciśniętymi ptysiami gotowymi do wstawienia do piekarnika
Ciasto parzone na ptysie

Ptysie pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (z termoobiegiem).

Ptysie studzimy na kratce.

Krem jaglany

Krem jaglany to kolejna wariancja budyniu jaglanego z przepisu Dominiki Wójcik – jak go przygotować możecie zobaczyć w tym przepisie na mini szarlotki. Tym razem do namoczonej i ugotowanej kaszy jaglanej dodałam ekstrakt z migdała i odrobinę pokruszonych płatków migdałów.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam w blenderze.

Delikatnie przestudzony krem przełożyłam do rękawa cukierniczego – zimny krem będzie mocno stężały, a za gorący może poparzyć ręce podczas wciskania go w ptysie.

na szklanej paterze leżą ptysie z budyniem jaglanym obsypane cukrem pudrem
Mini ptysie z jaglanym kremem migdałowym

Mini ptysie z migdałowym kremem jaglanym

Bierzemy do jednej ręki ptysia, a do drugiej rękaw cukierniczy zakończony zwykłą, okrągłą tylką. Wbijamy końcówkę rękawa w spód ptysia i wciskamy krem – tak długo, aż ptyś napęcznieje.

Gotowe ptysie odkładamy na paterę i oprószamy cukrem pudrem.

na szklanej paterze leżą ptysie z budyniem jaglanym obsypane cukrem pudrem
Mini ptysie z jaglanym kremem migdałowym
w dłoni nadgryziony ptyś z widocznym migdałowym kremem, na szklanej paterze, pod szklanym kloszem widać ptysie oprószone cukrem pudrem
Mini ptysie z jaglanym kremem migdałowym